ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Eylül 2014 Salı 10:49

ABD'den "yorum yok" açıklaması

ABDden "yorum yok" açıklaması

Washington yönetimi, Amerikan istihbaratının üst düzey Türk yetkililerin ve liderlerin bilgisayarlarına sızdığı iddiasıyla ilgili yorum yapmayacağını belirtti.


Alman Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat örgütü BND’nin Türkiye’yi dinlediğine dair iki hafta önce yayınladığı haberin ardından bu haftaki sayısında da Amerika’nın en gizli istihbarat kuruluşlarından NSA’in Türkiye’yi dinlendiğine dair yayınladığı belgelerle Ankara’yı yine karıştırdı.

Beyaz Saray Sözcüsü Caitlin Hayden, “İstihbarata dair suçlamalarda yorum yapmayız” diyerek haber konusunda sessiz kalırken, derginin yayınladığı belgelerde Amerikan istihbaratının Türkiye’yi dinlemekle kalmayıp Türk istihbaratını yöneten kişilerin olası dış bağlantılarını da araştırdığı ortaya çıktı.

Der Spiegel, haberin web sitesindeki versiyonunda hikâyenin dayandığı 14 gizli belgenin PDF’ini de okuyucularla başladı. Hürriyet'in haberine göre, geçen sene Amerika’dan kaçarak üç gazeteciye NSA için taşeronluk yaptığı sırada edindiği, sayısı halen net olmayan ama binlerce olduğu tahmin edilen çok sayıda gizli istihbarat belgelesi sızdıran Edward Snowden’dan gelen bu dokümanların Türkiye ile ilgili olanlarını Der Spiegel için yayına hazırlayanlardan biri de Snowden’ın başta temas kurduğu üç gazeteci/belgeselciden biri olan Laura Poitras’dı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER