ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2014 Cuma 00:22

ABD'den Sisi'ye çağrı

ABDden Sisiye çağrı

ABD, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi, "tüm Mısır halkının korunması ve yönetilmesine dönük taahhütleriyle uyumlu şekilde kapsayıcılık ve tarafsızlığa dönük sözlerini yerine getirmeye" çağırdı.



Psaki, günlük basın toplantısında, Mısır'da, dün, "25 Ocak Devrimi"nin önemli isimlerinden Alaa Abdulfettah'ın da bulunduğu 25 aktivistin, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

ABD'nin bu karardan derin kaygı duyduğunu belirten Psaki, bu kararın "Mısır'ın protestolara yönelik ciddi kısıtlamalar getiren kanunları altında, düzensiz bir yargı süreci içinde" verildiğini kaydetti.

Psaki, "Mısır'ın yeni liderini, tüm Mısır halkının korunması ve yönetilmesine dönük taahhütleriyle uyumlu şekilde kapsayıcılık ve tarafsızlığa dönük sözlerini yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Geçen yılın kasım ayından bu yana protestoları kısıtlamaya dönük bu yeni kanunla birlikte muhalefete, insan hakları savunucularına ve barışçıl protestoculara yönelik gözaltına alma, tutuklama ve mahkum etme sayılarında keskin artışlar olduğuna işaret eden Psaki, bu kişilere yönelik yargı kararlarının da toplumun büyük kesiminde "soğuk duş" etkisi yaratan mesaj gönderdiğini ifade etti.

Psaki, bu yargı kararlarının tüm Mısır'ın haklarını koruma noktasındaki geçiş sürecine katkı yapmadığını dile getirdi.Darbe sonrasında çıkarılan "Gösteri yasası"nı protesto eden söz konusu kişiler, "Şura meclisini korumakla görevli polis memuruna saldırmak, polis telsizi çalmak, izinsiz gösteri yapmak, eylemlerde kesici alet bulundurmak ve yol kesmek" gibi suçlamalarla yargılanıyordu.

Mısır'da daha önce de verilen kitlesel idam cezaları tepki toplamıştı.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER