ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Eylül 2013 Pazartesi 12:24

ABD'den Esad ile masaya oturulmaz mesajı

ABDden Esad ile masaya oturulmaz mesajı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile İngiliz mevkidaşı William Haude ile bilrikte Suriye krizi ilei ilgili bir açıklama yaptı.


Ortadoğu Barış Süreciyle iligli olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüştüğünü söyleyen John Kerry, "süreci dikkatli bir şekilde devam ettireceğiz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile İngiliz mevkidaşı William Haude ile bilrikte Suriye krizi ilei ilgili bir açıklama yaptı. Kerry, Esad yönetiminin elindeki tüm kimyasal silahları vermesi durumunda askeri müdahalenin olmayacağını açıkladı.

İngiltere ve ABD'nin birlikte çalışmasını "İşbirliği içinde çalışmamız tiranlara, zorbalara karşı gelmemizi sağlayacaktır" diye yorumlayan Kerry, "çabalarımız çok önemli" dedi. Kerry şöyle devam etti:

BİR KARAR VERİLMESİ GEREKİYOR

"Suriye'den elinizi uzak tutun diyenleri de takdir ediyorum. İnsanlar savaşa dahil olmak istemiyorlar. Fakat bir diktatöre kimyasal silahlardan elinizi uzak tutun demek de önemli. İnsanlığa karşı işlenen suça karşı bir araya gelmemiz lazım. Çok sayıda insan öldürüldü. Tarihte de oldu. Sessiz kalındığı için çok insan öldü. Bugün de öyle oluyor. Suriye'de bir politik çözüm olmalı. Başkan Obama da ben de farkındayız bunun fakat bir karar verilmesi gerekiyor. Bir taraf çok sayıda insanı öldürüyor ve cezasız kalıyorsa, yasak silahlar hesap vermeden kullanılıyorsa, o taraf müzakere masasına gelemez. Müzakere masasına gidilmeli. İngilizlerle hem fikiriz. İnsani durum çok kötü. İnsanlar kaçıyor, komşu ülkelere gidiyor ve bu ülkelere de yük geliyor. Burada insani bir felaket var. Dünya dikkatini buraya vermeli. Dünyanın diğer taraflarındaki diktatörlere de bir mesaj verilmeli. Askeri olarak değil sadece, insani yardımları da sürdürüyoruz. Dolayısıyla sadece bir askeri operasyon değil bu. Tarafları müzakere masasına getirip politik bir çözüm yaratmaya çalışıyoruz. Bunu açık şekilde ifade ettik."

BAŞKAN DEMOKRASİ İÇİN KONGREYE GİTTİ

ABD için iyi olan neyse onu yapacak Başkan Obama, demokrasi için iyi olan neyse onu yapacaktır. Çok cesur bir karardı Kongreye gitmek. Bu çaba çok önemli. Kongrenin kararı demokrasi açısından önem taşıyor. Kongrede çok fazla görüşme oldu. Bugün de yarın da olacak. Başkan yarın ABD Halkına da hitap edecek. Önemli olan şu ki, bir arkadaşım kanıtlar konusunda hala şüpheler olduğunu söylemişti. Irak'ta yaşanan duruma dair kaygılar ifade ettiğini söylemişti. Ben de Irak'taki durumla ilgili kaygı yaşamıştım. Suriye konusunda biz zamanımızı kullanıyoruz. Obama yönetimi elinden gelenin en iyisini yapıyor. Dolayısıyla önümüzdeki zamanı kullanıyoruz.

ELİMİZDE ÇOK KANIT VAR

Elimizde çok kanıt var. ama hala bir risk var. Başkanın kararı güçlü ve önemli diye düşünüyorum. Bizler Esad rejimin emir verdiğini biliyoruz. Rejimin kontrolündeki yerlerden muhaliflerin elindeki yerlere gönderildi roketler. Gençler, çocuklar, bebekler öldürüldü. Çok kötü şeyler oldu. Bu olaylar roketlerin indiği yerlerde oldu. Birleşmiş Milletler denetçileri engellendi ve 4 gün boyunca oralara bombalandı. Suriye'nin bombalamasını İran da kabul ediyor. Muhaliflerin bunu gerçekleştirme imkanı yok. Hangi mantıkla rejim kontrolündeki yerlerden ateşlenen roketlerin muhaliflerin ateşlediğini kim söyleyebilir. Sessiz mi kalacağız, bir dikatör cezasız mı kalacak, suçluyu cezalandırabilecek miyiz, eğer tehdite cevap vermezsek, gelecekte daha da fazla olacak bu durum. Harekete geçmezsek risk daha da artacak.  

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER