ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2014 Salı 14:37

ABD'deki Müslümanlar Şikago'da buluştu

ABDdeki Müslümanlar Şikagoda buluştu

ABD’de 11 Eylül saldırılarının ardından 2001 yılında ilk defa birlikte hareket etme kararı alan Amerikalı Müslümanlar, Şikago'daki 13. MAS-ICNA yıllık toplantısında bir araya geldi.


ABD’de 11 Eylül saldırılarının ardından 2001 yılında ilk defa birlikte hareket etme kararı alan Amerikalı Müslümanlar, Şikago'daki 13. MAS-ICNA yıllık toplantısında bir araya geldi.
 
13. MAS-ICNA kongresi, ABD'nin en büyük kongre merkezi olarak bilinen Şikago'daki McCormick Place'de yapıldı.
 
Kongre çerçevesinde düzenlenen panellere dünyanın değişik bölgelerinden Müslüman aydınlar katılırken, etkinlikler kapsamında da sanatsal gösteriler, sergiler, iş toplantıları, Kuran-ı Kerim okuma yarışması ve fuar düzenlendi.
 
Müslüman Amerikan Cemiyeti (MAS) ve Kuzey Amerika İslam Camiası (ICNA) adlı çatı kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği 13. MAS-ICNA yıllık toplantıları 25-29 Aralık tarihlerinde düzenlendi.
 
Amerikalı Müslümanların Şikago'daki buluşmasına öncülük eden çatı kuruluşu ICNA'dan yetkililerin verdiği bilgiye göre, toplantılara 2001 yılında sadece bin 500 kişi katılırken, her yıl Kuzey Amerika Müslümanlarının katılımı katlanarak arttı. ICNA yetkilileri Şikago'daki yıllık toplantılara bu yıl 15 binden fazla kişinin katıldığını belirtti.
 
Ana sponsor Amerika Zekat Vakfı
 
Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen kongrenin ana sponsoru, kurucu başkanlığını bir Türkün yaptığı yardım kuruluşu Amerika Zekat Vakfı oldu.
 
11 Eylül olayları sonrasında, Halil İbrahim Demir’in öncülüğünde kurulan Amerika Zekat Vakfı, Amerika’daki Müslüman toplumun kısa sürede takdirini kazanarak büyük başarılara imza atan bir hayır kurumu olarak öne çıktı.
 
Zekat Vakfı, kongre çerçevesinde gerçekleştirilen fuardaki standıyla da ziyaretçilerin en uğrak yerlerinden biri oldu.
 
Demir’in başkanlığındaki vakıf, fuarın son gününde, 15 dakikada 550 yetimin bir yıllık sponsorluğu üstlendi. Salondaki yardımseverler, her bir yetim için 600 dolar olmak üzere toplam 330 bin dolar tutarındaki yardım çekini vakıf başkanı Demir’e teslim etti.
 
Yardımseverlere teşekkür eden Demir, hem ABD’de hem diğer ülkelerde, her türlü inanca sahip insanların yardımına koştuklarını, ABD’de de her yıl ramazan ayında ve Kurban Bayramı'nda 10 ayrı eyalette yardım programları düzenlediklerini söyledi. Demir, evsizlere, yardıma muhtaç siyahi Müslüman ve gayrimüslimlere hatta yerli Amerikalıların yaşadığı bölgelerdeki insanlara kadar yardımlarını ulaştırdıklarını ifade etti.
 
"11 Eylül saldırıları ABD'li Müslümanları birleştirdi"
 
Amerika Zekat Vakfı Başkanı Halil İbrahim Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada da MAS-ICNA yıllık toplantılarına 13 yıldır hiç aksamdan devam ettiğini söyledi.
 
Demir, ''New York’taki İkiz Kulelere yapılan saldırılar sonrasında, ABD’li Müslümanların kendilerini güvende hissetmemesi, onları birlikte hareket etmeye itti ve ilk defa 2001 yılı sonunda bir kongrede ICNA ismi ile Kuzey Amerikalı Müslümanlar buluştu'' dedi.
 
"İkiz Kuleler'e yapılan saldırının Amerikalı Müslümanları birleştirdiğini" ifade eden Demir, ''11 Eylül saldırıları olmasaydı Müslümanlar birleşemezdi. Saldırılar sonrasında masum insanlar bile sırf inancı dolayısıyla hedef gösterilince birlik olma ihtiyacı hissetti'' diye konuştu.
 
Fuarın ilk Türk-Amerikan derneği
 
Amerika’daki her dil ve etnik kökenden Müslümanın biraraya geldiği fuara bu sene ilk defa bir Türk-Amerikan derneği de katıldı.
 
Suçlamalara Karşı Türk-Amerikan İradesi (TAWAA) aldı dernek, 13 yıldır düzenlenen kongreye katılan ilk Türk derneği olarak bir başlangıca imza attı.
 
Bundan sonra her yıl söz konusu organizasyona katılmayı planladıklarını belirten dernek yetkilileri, ''Biz de Türk Müslümanlar olarak, Amerika’daki Müslüman toplumunun bir parçasıyız. Ortak sorunlarımıza ortak çözümler bulmalıyız. Buradaki Müslümanların çoğu 1915 Ermeni – Türk anlaşmazlığı ile ilgili sorunları, dağıttığımız broşürler sayesinde ilk defa duydu. Tabi bu onların suçu değil'' değerlendirmesini yaptı.
 
''Her Şey Türkiye İçin'' sloganını benimseyen dernek, bundan sonraki fuarlara diğer Türk organizasyonlarını da çekerek, kardeş toplumlarla birlikteliği kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER