ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Kasım 2014 Pazartesi 00:02

ABD ve İran anlaşmaktan çok uzak

ABD ve İran anlaşmaktan çok uzak

ABD Başkanı Obama, İran’ın nükleer programına ilişkin "Hala büyük bir uçurum var. O noktaya (anlaşma) gelemeyebiliriz" dedi.


ABD Başkanı Barack Obama, İran’ın nükleer programına yönelik İran ile P5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelerde 24 Kasım’a kadar anlaşma sağlanamayabileceğini belirterek taraflar arasında "büyük bir uçurum" olduğunu söyledi.

Obama, CBS televizyonuna verdiği mülakatta, İran ile Batılı ülkeler arasında 24 Kasım’a kadar uzatılan İran’ın nükleer programına yönelik müzakerelerle ilgili soruları da yanıtladı.

İran’ı hedef alan ABD öncülüğündeki ekonomik yaptırımların Tahran yönetimini müzakere masasına oturmaya yönelttiğini belirten Obama, öncelikli hedeflerinin İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek olduğunu yineledi. "İran'ı uluslararası topluma kazandırmak için aradaki uçurumu kapatabilecek miyiz, nükleer silahlar elde edip edemeyeceğine dönük çok sıkı güvenceye sahip olabilecek miyiz" sorularını yönelten Obama, "Hala büyük bir uçurum var. O noktaya (anlaşma) gelemeyebiliriz" dedi.

Obama, İran’ın hem Suriye’de hem de Irak’taki Şiiler üzerinde etkisi olduğuna vurgu yaparak terör örgütü IŞİD’in ortak düşmanları olduğuna işaret etti. Ancak IŞİD ile mücadele ve nükleer müzakereler arasında herhangi bir bağlantı kurmadıklarının altını çizen Obama, "IŞİD konusunda İran ile işbirliği yapmıyoruz" ifadesini kullandı.

Suriye’deki iç savaşta da ülkede siyasi bir anlaşma görmek istediklerini belirten Obama, Beşşar Esed’in gitmesi gerektiği konusundaki kararlılıklarını tekrarladı, Suriye krizine askeri bir çözüm bulunmadığını belirtti. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER