ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ekim 2014 Çarşamba 19:48

ABD ve İngiltere'den flaş açıklama!

ABD ve İngiltereden flaş açıklama!

ABD ve İngiltere Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin Suriye'de bir tampon bölge oluşturulması yönündeki teklifinin seçenek dışı olmadığını açıkladı.


Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturulması yönünde uzun süredir yaptığı uluslararası çağrıya bugün üç ülkeden olumlu yanıt geldi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın bugün akşam saatlerinde yaptığı “Tampon bölge konusunda Türkiye’ye destek veriyoruz” açıklamasının ardından ABD ve İngiltere’den de peş peşe açıklamalar geldi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Washington'da ortak basın toplantısı düzenledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “ Türkiye’nin tampon bölge önerisi uzun süredir konuşulan bir konu. İncelenmesi gerekir” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da Türkiye’nin Suriye’ye tampon bölge teklifinin senek dışı olmadığını açıkladı. 

Her iki bakan da önerinin detaylıca ele alınması gerektiğini ifade etti. 

FRANSA TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİNİ DESTEKLİYOR

Erdoğan ve Hollande'ın görüşmesinden sonra Fransız Cumhurbaşkanlı'ğından yapılan açıkamada: ''Türkiye'nin Suriye İle tampon bölge oluşturma önerisini destekliyoruz'' denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Suriye ve Irak'taki son gelişmeleri değerlendirdi.  Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından verilen bilgiye göre Erdoğan, Hollande ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Suriye ve Irak'taki son gelişmelerin yanı sıra ikili ilişkiler ele alındı.

Erdoğan ve Hollande'ın, IŞİD başta olmak üzere terörle mücadele ve bu konuda işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurguladıkları belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye olarak Kobani'den IŞİD teröründen kaçan yaklaşık 200 bin kişiye de kapıları açtıklarını, kendilerine yardım eli uzatılan bu insanlardan yaralı olanların tedavisinin Türk hastanelerinde yapıldığını Hollande'a da anlattığı kaydedildi.

TEZKERE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çerçevede, 2 Ekim 2014'teTBMM'de tezkerenin kabul edimesinin IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele açısından büyük önem taşıdığına dikkati çektiği görüşme sırasında, Suriye'de uçuşa yasak bölge ve yerlerinden edilen insanlar için bir güvenli bölge oluşturulmasının önem taşıdığını da vurguladığı belirtildi.

Görüşmede, Irak'taki yeni hükümetin kapsayıcı bir yaklaşımla ülkedeki tüm kesimleri kucaklamasının, halihazırdaki ordunun profesyonel bir yapıya kavuşturulmasının önemli olduğuna değinildi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER