ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Eylül 2013 Salı 08:17

ABD Suriye'ye müdahalede geri adım attı

ABD Suriyeye müdahalede geri adım attı

Obama’dan 6 televizyon kanalına birden Suriye röportaj verdi. Suriye hakkındaki düşüncelerindeki değişim şaşırttı.


ABD Başkanı Barack Obama aynı gün 6 Amerikan televizyon kanalına birden röportaj verdi. Benzer sorulara benzer cevaplar veren Obama, Rusya’nın işbirliği adımını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Bu önerinin gerçekleşmesi halinde askeri müdahalenin durdurulabileceği işaretini veren Obama, bununla birlikte Rusya’dan bu tür jestleri bugüne kadar görmediklerine dikkat çekti.

Obama, CNN, CBS, NBC, ABC, PBS ve Fox News kanallarına konuştu. CNN’e verdiği mülakatta Rusya’nın işbirliği adımının olumlu bir gelişme potansiyeli taşıdığını belirten Obama, “Eğer gerçekse olabilir. Rusya ve Suriye’nin kimyasal silahlar konusunda anlaşma noktasında jest yapmasının olumlu bir gelişme olabileceğini düşünüyorum. Bu sadece geçtiğimiz haftadan veya geçtiğimiz aydan beri değil birkaç yıldır istediğimiz bir şeydi. Çünkü bu kimyasal silahlar tüm ülkelere, özellikle de ABD’ye önemli bir tehdit oluşturuyor. Bu yüzden insanlığın yüzde 98’i ‘bunu kullanmıyoruz’ dedi.

Obama NBC’den Savannah Guthrie’nin Rusya'nın teklifine ilişkin 'Bu erteleme taktiği olabilir mi?' sorusuna, “Bunu teklifi şüphe ile ele almamız gerekiyor.” dedi. Obama diğer kanalllara yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanı Kerry’in ifadelerini destekler nitelikte söylemler kullandı. Beşar Esed’in kimyasal silahları uluslararası denetime vermesi halinde askeri müdahalenin durdurulabileceğine işaret etti. Ancak halen yapılan teklifin detaylarını bilmediğine vurgu yaptı.

"BASKI YAPMAYA DEVAM ETMELİYİZ"

Obama, CNN’in haber spikeri Wolf Blitzer’e verdiği mülakatta ayrıca şuna dikkat çekti: "Şuna ısrarla vurgu yapmam gerekiyor ki bu çeşit jestleri şu zamana kadar görmedik. ABD yönetimi ve benim bu konuda ciddi olmam, düşünüyorum ki, ilgi çekici görüşmeler yapılmasını sağladı. G20’deyken Sayın Putin ile yaptığım direk görüşme bunlardandı. Bunu tartışmak için zamanımız vardı ve şuna inanıyorum ki Sayın Putin Suriye içinde veya herangi bir yerde kimyasal silah kullanımını iyi birşey olarak görmüyor. Bu yüzden bir ‘dönüm noktası’ elde etmemiz mümkün ama bunun peşinin bırakılmaması gerekiyor ve şu anda yaptığımız baskıyı kaldıracak oyalama veya erteleme taktiği istemiyoruz. Baskı yapmaya devam etmeliyiz. Bu sebeple yarın ulusa sesleniş konuşmasını yapacağım."

Atılacak adımlara rağmen Suriye’deki sivil savaşın temelindeki problemlerin çözülemeyebileceğini dile getiren Obama, “Ama bu benim şu anda dikkatimi verdiğim, ‘400’den fazla çocuğa ayrım gözetmeden kimyasal silahlarla saldırma’ problemini çözebilir.” şeklinde konuştu.

ESED’İN KAPASİTESİ SINIRLI

Esed’in ABD için tehdit olmayacağına dikkat çeken Obama, “Esed’in fazla bir kapasitesi yok. O çocuklara ve hala profesyonel eğitimli savaşçı ve organize olmaya çalışan muhalifere yönelik bir kapasiteye sahip. ABD için inandırıcı bir tehdit taşımıyor.” dedi.

Bu konuda Kongre üyelerini ikna çalışmarını sürdüreceklerini işaret eden Obama, “Bu haftayı Kongre üyeleriyle konuşmakla ve sorularına cevap vermekle geçireceğiz.” ifadelerini kullandı. Obama'nın bu ifadelerin Senato'da çarşamba günü yapılması planlanan ancak daha sonra ertelenmesine karar verilen oylamanın gelecek haftadan önce yapılmayabileceği yorumlarına neden oldu.

Obama konuşmasında ayrıca kişisel olarak Amerika’nın ulusal çıkarlarına en uygun olduğuna inandığı kararı verdiğini belirtti. Kongre’nin ve Amerikan halkının düşüncesinin önemine vurgu yaptı. Obama Kongre’nin tasarıyı onaylamaması durumunda ne yapacağına ilişkin soruya ise, “Bunu dürüstçe söylemek gerekirse henüz karar vermedim.” dedi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER