ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Aralık 2016 Çarşamba 21:12

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'den Halep bildirisi

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltereden Halep bildirisi

Beyaz Saray; ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderlerinin Halep'teki duruma ilişkin ortak bildirisini yayımladı.


ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderlerinin Halep'teki duruma ilişkin ortak bildirisinde, "Gözlerimizin önünde insani bir felaket yaşanıyor." ifadeleri kullanıldı ve saldırılarından dolayı Esed rejimi ile Rusya ve İran suçlandı.

Beyaz Saray; ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderlerinin Halep'le ilgili ortak bildirisini yazılı açıklamayla duyurdu.

"Gözlerimizin önünde insani bir felaket yaşanıyor." ifadeleriyle başlayan ortak bildiride, 200 bin kişinin Doğu Halep'te gıda ve ilaçtan mahrum bir şekilde sıkıştığı kaydedildi.

Rusya ve İran tarafından destek gören Suriye rejiminin saldırılarının kentteki durumu bu hale getirdiği ifade edilen bildiride, "Ağlayan çocukların görüntüleri yürek burkuyor." ifadesi kullanıldı.

- Rejim, sivilleri ve hastaneleri hedef alıyor

İnsani yardımların Esed rejimi ve Rusya tarafından engellendiği ifade edilen bildiride, "Sivilleri ve hastaneleri varil bombaları ve kimyasal silahlarla hedef hedef alan Suriye rejiminin saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadesine yer verildi.

Halep'te acil bir ateşkese ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan liderler, Suriyeli muhaliflerin BM'nin "dört nokta" planını kabul ettiğini, ancak Esed rejiminin de planı benimsemesi gerektiğini vurguladı.

- "Suriye'de savaş suçu işleniyor"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un "Suriye'de savaş suçu işleniyor." şeklindeki uyarısına dikkat çekilen bildiride, "savaş suçlarının" takip edileceği ve Suriye rejimi adına iş yapan kişi ve kurumlara ilave tedbirler alınacağı kaydedildi.

Bildiride, BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın Suriye ile ilgili görüşmeleri "kilitlediği" ve Esed rejiminin de siyasi çözümlere yanaşmadığı vurgusuna yer verilerek, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın çabalarının desteklendiğinin altı çizildi.

Birkaç gün önce BM Güvenlik Konseyindeki "Halep'te ateşkes sağlansın" oylamasında Rusya ve Çin olumsuz oy kullanarak tasarıyı veto etmişlerdi.

Yerel kaynaklar, Suriye'de Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin yoğun saldırısı altındaki Doğu Halep'te 15 Kasım'dan bu yana ölen sivil sayısının 845'e yükseldiğini bildirmişti.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER