ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2013 Pazartesi 23:36

ABD itiraf etti

ABD itiraf etti

Beyaz Saray Mısır'a neden 'darbe' diyemedi.


Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD'nin Mısır'da ordunun yönetime el koymasını "darbe" olarak nitelendirmemesiyle ilgili, "Burada çok samimi olmaya çalışıyorum" dedi darbe diyememesinin nedenlerini açıkladı.  

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Mısır'da ordunun yönetime el koyması ve halka ateş açılmasıyla ilgili, "ABD olarak Mısır'daki artan şiddet ve siyasi kutuplaşmanın tehlikeli düzeye gelmesinden derin endişe duyuyoruz. Her türlü şiddeti ve şiddete yönelik her türlü tahriki kınıyoruz. Mısır ordusunu protestolara yanıt verirken azami itidal göstermeye çağırıyoruz. Protestoculara da barışçıl şekilde gösteri yapma çağrısında bulunuyoruz. Müslüman Kardeşler tarafından yapılan şiddete yönelik açık çağrıları da kınıyoruz" dedi.Carney, günlük basın brifinginde Mısır'da ordunun yönetime el koyması ve halka ateş açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"ABD, Mısır'da artan şiddetten ve ülkedeki siyasi kutuplaşmanın ulaştığı tehlikeli düzeyden derin kaygı duyuyor" diyen Carney, ABD olarak "her türlü şiddeti ve şiddete yönelik her türlü tahriki kuvvetle kınadıklarını" söyledi.

Carney, olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediklerini ve yaralıların da hızla iyileşmesini umduklarını belirtti.
Orduyu, protestoculara yanıt verirken azami itidal göstermeye çağırdıklarını, protestoculara da gösterilerini barışcıl şekilde yapma çağrısında bulunduklarını ifade eden Carney, "Ayrıca Müslüman Kardeşler tarafından yapılan şiddete yönelik açık çağrıları da kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Carney, "Bu dönüşüm sürecinde Mısır'ın istikrarı ve demokratik siyasi düzen risk altında ve Mısır, halkının ileriye doğru kapsayıcı bir yol ve şiddet içermeyen yöntemler bulmak için bir araya gelmesi olmaksızın bu krizden çıkamaz. Biz, tüm siyasi taraflara, orduya ve dini liderlere, Mısır'ın derin ayrılımlarına köprü olma çabalarını öncelik haline getirmeleri noktasında çağrı yapıyoruz" diye konuştu.

ABD'nin herhangi bir tarafı tutmadığını ve herhangi bir siyasi parti veya grubu da desteklemediğini dile getiren Carney, tüm taraflarla aktif biçimde temas halinde olduklarını vurguladı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER