ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Ekim 2014 Perşembe 00:52

ABD, IŞİD operasyonuna isim buldu

ABD, IŞİD operasyonuna isim buldu

CENTCOM, IŞİD’e yönelik operasyonlara "Esas Kararlılık'' adının verildiğini duyurdu.


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Amerika’nın öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlara  "Esas Kararlılık / Inherent Resolve" adının verildiğini duyurdu.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada; Komutanlık yetkililerinin terör örgütüne yönelik operasyonlara "Esas Kararlılık'' isminin verildiğini belirtilerek, "Operasyonun ismi, IŞİD’e karşı 8 Ağustos’ta Irak’ta başlayan hava saldırılarından itibaren geriye dönük IŞİD’e karşı tüm ABD askeri eylemleri için geçerlidir" denildi.

"Esas Kararlılık" isminin tam çözüm ve Irak’a, bölgeye ve daha geniş uluslararası topluma yönelik IŞİD tehdidini bertaraf etmeye dönük ABD ile ortak ulusların derin taahhüdünü yansıttığı kaydedildi.

İsmin, koalisyon üyelerinin bölgedeki dostlarıyla yakın çalışmaya yönelik istekliliği ve fedakarlığı sembolize etmesinin yanı sıra IŞİD’i zayıflatmak ve nihayetinde yok etmek için diplomatik, enformasyonel, askeri ve ekonomik açıdan ulusun gerekli tüm mevcut gücünü kullanmayı ifade ettiği belirtildi. 

Biz bu stratejide daha yeniyiz

ABD Başkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen, ABD ve koalisyon güçlerinin "Esas Kararlılık" operasyonlarının Irak'ta IŞİD'in bazı taktiksel ivmelerini durdurduğunu ama örgütün hala bazı noktalarda bu ivmesinin sürdüğünü söyledi. 

Allen, IŞİD ile mücadelede ABD'nin öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin katkılarını görüşmek üzerede bölge ülkelerine ilk seyahatini yapmıştı.  

ABD Dışişleri Bakanlığında temasları hakkında bilgi veren Allen, Türkiye ziyaretine yönelik soru üzerine, Türk yetkililerle gayet detaylı ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Allen, “Türkler eski dost ve NATO partneri, birlikte çalışabileceğimiz bir dizi alan konusunda konuştuk” ifadesini kullandı.  

Türkiye’nin koalisyona katılarına dair diyalogların devam ettiğini dile getiren Allen, başka bir soru üzerine, “Suriye ve Suriye rejimi bağlamında, Türkiye’nin hedefi ile bizim hedefimiz neticede aynı. O da siyasi çözüm. Bizim açımızdan,  Esed’in içinde yer almadığı bir siyasi çözüm. Bu konuda birbirimize çok yakın durduğumuza inanıyorum” diye konuştu. 

Güney sınırında büyük bir insani krizin doğması ve IŞİD’in sınırda olması gibi birçok nedenle IŞİD konusunda Türkiye’nin de çok kaygılı olduğunu belirten Allen, Türkiye’de 1 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacı olduğuna da işaret etti.

Allen, Türkiye’nin koalisyona katıkları noktasında “zorlu satış” mı yaptığına yönelik soru üzerine, Türkiye’nin, eğer ulusal kaynaklarını taahhüt edeceklerse bunun programa nasıl uyacağını bilmeyi istediğini ve bunun da geçerli bir yaklaşım olduğunu söyledi. Türkiye’nin komşu ülke olarak ön cephedeki devlet konumunda olduğunu belirten Allen,  Türkiye'nin yabancı savaşçılar, finans kaynaklarının kurutulması, koalisyon güçlerine ev sahipliği ve potansiyel askeri operasyonlar gibi birçok konuya katılımı noktasında bilmek istediği şeylere yanıt vermeyi, NATO partneri ve dost ülke olarak Türkiye’ye borçlu olduklarını ifade etti. 

"IŞİD'in bazı alanlarda taktiksel ivmesi sürüyor"

Allen, IŞİD ile mücadelede “şu anda kimin kazandığına” dair soru üzerine, hava saldırılarının başlangıç niyetinin IŞİD’in taktiksel ivmesine sekte vurarak “beyaz alanlar” kazanmak olduğunu belirterek, “Bunu da bazı alanlarda yaptık. Diğer alanlarda hala bazı taktiksel ivmelerini sürdürüyorlar. Bu beklenen bir şey. Biz bu stratejide daha yeniyiz ve daha yeni hava saldırılarına başladık” değerlendirmesinde bulundu.

Hadisa, Musul Barajı ve Amerli gibi alanlardaki hava saldırılarının çok yardımcı olduğunu, Suriye’de de Kobani çevresine odaklandıklarını anlatan Allen, ancak IŞİD’in Enbar bölgesindeki taktiksel girişim ve ivmesini durdurmayı umduklarını bildirdi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER