ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Haziran 2017 Cuma 09:35

ABD iş dünyasından Trump'ın "Paris anlaşması" kararına tepki

ABD iş dünyasından Trumpın "Paris anlaşması" kararına tepki

Tesla ve Walt Disney'in CEO'ları Başkan Trump'ın iş konseyinden ayrıldı Goldman Sachs, Google ve General Electric CEO'ları karara tepki gösterdi Kentucky Kömür Birliği, Trump'ın kararını destekledi


ABD'li büyük şirketlerin üst yöneticileri (CEO), Başkan Donald Trump'ın ülkeyi Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararına tepki gösterdi.

Elektrikli otomobil üreticisi ve enerji depolama şirketi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği gerçek. Paris (anlaşmasından) çekilmek Amerika veya dünya için iyi değil." ifadelerini kullandı.

Musk ayrıca, Trump'ın ekonomi konseyinden de ayrıldığını bildirdi. Elon Musk, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Trump'ın Paris anlaşmasından çekilme kararı alması durumunda ABD Başkanı'nın iş danışmanlık konseyinden ayrılacağını duyurmuştu.

Eğlence endüstrisi devi The Walt Disney Company'nin CEO'su Robert Iger de Trump'ın danışmanlık konseyinden ayrılan bir başka yönetici oldu.

Iger, Twitter hesabından, "Paris anlaşmasından çekilme nedeniyle prensip olarak Başkan'ın konseyinden istifa ettim." mesajını paylaştı.

ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs'in 2006'dan bu yana CEO'su olan Lloyd Blankfein, Haziran 2011'den itibaren ilk kez Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararının ABD'nin aleyhine olduğunu vurgulayan Blankfein, "Bugünkü karar, çevre ve ABD'nin dünyadaki lider pozisyonu için bir gerilemedir." açıklamasını yaptı.

ABD'li teknoloji devi Google'un CEO'su Sundar Pichai de Twitter'daki açıklamasında, kararın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ederek, "Google, daha temiz ve refah bir gelecek için sıkı çalışmaya devam edecektir." yorumunu aktardı.

ABD'nin en büyük enerji şirketlerinden General Electric'in CEO'su Jeff Immelt, Twitter'daki paylaşımında söz konusu kararın kendisi için hayal kırıklığı olduğuna işaret ederek, "İklim değişikliği gerçek. Şimdi, endüstri liderlik yapmalı ve hükümete bel bağlamamalı." ifadelerine yer verdi.

- Kömür endüstrisi kararı destekledi

Kentucky Kömür Birliği (KCA) ise Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan ABD'yi çekme kararını destekledi.

KCA Başkanı Tyler White, yaptığı açıklamada, Trump'ın selefi Barack Obama ve hükümetinin ABD Kongresinin onayını almadan Paris İklim Anlaşması'nı müzakere ettiğine dikkati çekti.

White, Paris anlaşmasının Amerikan halkını ve ülkenin rekabet gücünü riske attığını savundu.

Obama döneminde 8 yıl hükümet politikaları nedeniyle kömür endüstrisinin olumsuz etkilendiğini öne süren White, "Paris anlaşması ABD'de enerji egemenliğine karşı bir engeldi." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin en büyük üçüncü kömür üreticisi eyaleti konumunda bulunan Kentucky'nin kömür sektöründe 2011'den bu yana 25 binden fazla istihdamın yok olduğu tahmin ediliyor.

- En büyük 9 kömür üreticisi eyaletin 8'ini Trump kazanmıştı

Trump, seçim kampanyası sırasında, ABD'de "enerji devrimi" başlatacağını, kömür madenlerini yeniden açarak sektörde istihdamı artıracağını ve Obama'nın enerji alanına getirdiği sınırlamaları kaldıracağını vadetmişti.

Söz konusu vaatlerin ardından Trump, geçen sene kasım ayındaki başkanlık seçiminde ABD'nin en büyük 9 kömür üreticisi eyaletin 8'inde Demokrat rakibi Hillary Clinton'ı geride bırakmıştı.

ABD'nin Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ülkede kömür madenlerinde çalışanların sayısı 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 12 düşüş gösterdi.

EIA'ya göre ayrıca, ABD'nin kömür üretimi 2015'te bir önceki seneye göre yüzde 10,3 azalarak 1986'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER