ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Eylül 2014 Cuma 21:33

ABD, harekete geçmeye hazır

ABD, harekete geçmeye hazır

Beyaz Saray'dan "Suriye'de IŞİD'e karşı harekete geçmeye hazırız. Ne zaman ve nasıl olacağına biz karar vereceğiz" açıklaması yapıldı.


ABD, IŞİD'le mücadele stratejisi kapsamında, Suriyeli muhalif gruplara silah ve teçhizat yardımının yanında askeri eğitim de verecek.

ABD'nin IŞİD'le mücadele stratejisi kapsamında, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato da onaylanan Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemenin hangi grupları kapsayacağı netleşmeye başladı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, ABD'nin "ılımlı muhalif" gruplara vadettiği anti tank füzeleri "Hazim Hareketi", "13. Fırka", "Sukur el-Gab Tugayı", "Asalet ve Kalkınma Cephesi, "101. Grup" ve "Fursan Tugayı" gibi İdlib ve Halep çevresinde savaşan grupların eline geçti.

ABD’li uzmanlar öncelikli olarak, özellikle Cemal Ma’ruf’un liderliğini yaptığı "Suriye Devrim Cephesi" ile "Mücahid Askerler" gruplarının 5 bin üyesine askeri eğitim verecek.

ABD tarafından eğitilecek ve mühimmat verilecek grupların Özgür Suriye Ordusu yetkililerinin bilgisi ve kontrolü altında olacağını belirten kaynaklar, ABD’li yetkililerden ülkenin kuzey ve güney kesimlerinin uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin talep edildiğini kaydetti.

ABD'nin askeri eğitimin yanı sıra finansman yardımını, Suriye Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı "YPG", "Suriye Devrim Cephesi", "Şam Askerleri" ve "Mücahit Askerler" gibi gruplara yapacağı bildirildi.

ABD’nin doğrudan IŞİD militanlarına yönelik operasyon yapmayacağı, muhalif gruplara yapılacak yardımlarla IŞİD’le mücadele edeceği ifade edildi.

Suriyeli "ılımlı" muhaliflere askeri mühimmat ve eğitim verilmesini öngören düzenleme ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçtikten sonra, akıllara ABD'nin hangi grupları destekleyeceği gündeme gelmişti.

Daha önce, Suriye'deki muhaliflerin askeri destek taleplerini reddeden ABD'nin Irak ve Suriye’de aktif olarak faaliyet gösteren terör örgütü IŞİD'i yok etmek için 40’dan fazla uluslararası koalisyon kurduğu bildirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama’ya Suriye’deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri destek sağlamak için yetki veren düzenleme önceki gün Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda ele alındı. Temsilciler Meclisi’nden geçen düzenleme Demokratların çoğunlukta bulunduğu Senato’da  22’ye karşı 78 oyla kabul edildi. Kongre'deki onay süreci tamamlanan düzenlemenin, BaşkanObama'nın imzasının ardından yasalaşması bekleniyor.

Suriye’deki rejime karşı silahlı mücadele veren "Özgür Suriye Ordusu" ve diğer muhalif gruplarla üç yıldan fazla yapılan görüşmeler neticesinde rejim karşıtı bu gruplara tank savar "Tow füzesi" ve eğitiminin verileceği bildirilmişti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER