ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Kasım 2014 Pazar 16:32

ABD Alman pazarına girmeye çalışıyor

ABD Alman pazarına girmeye çalışıyor

Almanya'nın dış istihbaratından sorumlu Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND), ABD'nin ülkede casusluk faaliyetinde bulunmak istediğini 2005 yılından beri bildiği iddia edildi.


''Der Spiegel'' dergisinde, 2005 yılında BND tarafından kaleme alınan gizli bir belgeye dayandırılarak yer verilen haberde, ABD'nin Almanya'da casusluk faaliyetlerinde bulunmak istediği yönünde BND'nin elinde somut bilgilerin bulunduğu ifade edildi.

BND tarafından 23 Mart 2005'te hazırlanan belgede, kamera, mikrofon ve sensörlerle donatılmış güvenlik sistemini üreten ABD'li bir şirketin Alman pazarına girmek istediği belirtildi.

Haberde, söz konusu üreticinin, ürününü ABD'li firmalarla rekabet eden silah ve ileri teknoloji imalatçısı Alman şirketlerine, bakanlıklar ve güvenlik daireleri gibi hassas alanlara yerleştirmek istediğine değinilen belgede, BND yetkililerinin incelediği sistemin, elde ettiği verileri muhtemelen ABD ordusuna ait bir IP adresine bağlı bir bilgisayara yönlendirdiği ve internet üzerinden uzaktan kumanda ile kontrol edilebildiğinin anlaşıldığı vurgulandı.

ABD'li şirketin, ürününü değerinden daha düşük bir fiyatla sunduğu, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nı müşteri olarak kazanmak için yoğu çaba harcadığı da aktarıldı.

Haberde, dönemin BND Başkanı August Hanning'in, ABD'nin Almanya'ya karşı casusluk faaliyeti girişimlerini önemli bulduğunu, bu nedenle 2005 yılında Başbakanlıkta yapılan bir toplantıda konunun ele alındığı bildirildi.

Öte yandan istihbarat birimlerinin çalışmalarıyla ilgili gizli bilgilerin ifşa edilmesinden rahatsız olan Alman hükümetinin suç duyurusunda bulunacağı ifade edildi.

Hükümet çevrelerince de doğrulanan derginin haberinde, hükümetin gelecek hafta Berlin Savcılığı'na ''gizli kalması gereken bilgilerin ifşa edildiği'' suçlamasıyla kimliği belirsiz kişi veya kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

Haberde, suç duyurusunun muhatabının genel olarak siyaset çevrelerinde ve çeşitli resmi dairelerde görev yapanlar ve özellikle de ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) casusluk faaliyetlerini araştıran Federal Meclis Araştırma Komisyonu ile Almanya'da istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) üyeleri olduğu ileri sürüldü.

Hükümetin söz konusu suç duyurusunda bulunma sebebinin, 20 Ekim'de bazı basın organlarında çıkan ve BND'nin Ukrayna'nın doğusunda Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının temmuz ayında düşürülmesinden Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tuttuğu yönündeki haber ile iç istihbarat servsi Anayasayı Koruma Dairesi'nde yapılan çalışmaları hakkında çıkan haberler olduğu belirtildi.

Almanya Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının da gizli bilgilerin sızdırılması konusunda önlemler aldığı aktarıldı.

Başbakanlık Dairesi ve Özel İşlerden Sorumlu Bakan Peter Altmaier de bir ay önce, NSA Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg'a gizli olarak sınıflandırılan belgelerin gizliliğinin korunması gerektiğini içeren mektup göndermişti.

Altmaier, mektubunda, komisyona dosyalar gönderildikten sonra medyada gizli belgelerden alıntıların yer aldığına işaret etmiş ve bunun tekrarlanması durumunda suç duyurusunda bulunacağını belirtmişti.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yıl basına sızdırdığı belgeler, NSA'in dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmıştı. Rusya'da iltica hakkı verilen Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'in Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti. Mart ayında Federal Meclis'te söz konusu iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu. İddiaların ortaya çıkmasının ardından Başbakan Merkel'in ''dostlar arasında casusluk olmaz'' sözü yoğun bir şekilde tartışılmıştı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER