ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ekim 2014 Pazartesi 15:41

AB toplantısında gündem Ebola ve IŞİD

AB toplantısında gündem Ebola ve IŞİD

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Ebola salgınıyla mücadele, IŞİD tehdidi başta olmak üzere Suriye ve Irak'taki gelişmeler ile Ortadoğu barış sürecini görüşmek için Lüksemburg'da toplandı.


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ebola'yla mücadele için Batı Afrika ülkelerine sağlık görevlilerinden oluşan sivil AB misyonu gönderilmesi önerisinde bulundu.

Steinmeier, toplantıya girerken basına yaptığı açıklamada, Ebola'nın tüm yapıları ve devletleri çökertebileceğini, salgın nedeniyle Batı Afrika'da tarım, ticaret ve kamu gelirlerinin darbe alacağını ve dünyanın bu ölçekte bir felaketle mücadeleye hazır olmadığını ifade etti.

Steinmeier, AB'deki ortaklarına Ebola'yla mücadelede kapasitelerini birleştirmeleri ve Batı Afrika'ya "sivil AB misyonu" göndermelerini teklif etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise Ebola krizine AB'nin ortak cevabını belirlemeye çalıştıklarını ve 1 milyar avroluk fona ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Hammond, "Ebola'nın üstesinden gelebilmek ve kontrol edilemeyen yayılmayı önlemek için önümüzde çok dar bir fırsat penceresi var" dedi.

AB dışişleri bakanları IŞİD'le mücadeleyi de gündemlerine alırken Hammond, IŞİD ve Esed rejimi üzerindeki baskıyı sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

Hammond, "Türkler (IŞİD'e karşı) koalisyona aktif üye olarak katılacaklarını açıkladı ve en iyi katkıyı nasıl yapabileceklerini tartışıyoruz. Bunu Türkiye'nin bölgedeki bazı diğer oyuncularla karmaşık ilişkilerinin bulunduğu tarihi bağlamın tam bilincinde olarak yapmamız gerek. Koalisyondaki tüm tarafların katkılarını azami olumlu etki oluşturacak şekilde yapmalarını güvence altına almalıyız" dedi.

AB dışişleri bakanları, birlik içinde Filistin'in tanınması çağrılarının arttığı bir dönemde Ortadoğu barış sürecini de değerlendirecek. 

İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yeni yerleşimler inşa kararından ve Filistinlilere yönelik artan saldırılardan esef duyduğunu belirtti.

Flanagan, iki devletli çözümü zorladıklarını ve bunun Filistin devletinin resmen tanınmasını da içerdiğini kaydederek, "Tüm tarafların geçmişte yapmadıkları şekilde Gazze halkına uzun süren eziyetin feraha dönüşmesini güvence altına alacak şekilde angajmana girmeleri ve İsrail'le yan yana Filistin devletinin tanınması önemli" dedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER