ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Mart 2014 Pazartesi 13:10

AB, Rusya ve Ukrayna ilişkilerini ele aldı

AB, Rusya ve Ukrayna ilişkilerini ele aldı

AB dışişleri bakanları bir yandan Rusya’ya karşı kararlı bir duruş sergilerken diğer yandan diplomatik kanalları açık tutmanın yollarını arıyor.


Kırım’da düzenlenen referandum sonrası Ukrayna’daki gelişmelerin ve Rusya ile ilişkilerin ele alındığı Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında bir yandan Rusya’ya karşı kararlı bir duruş sergilemenin, diğer yandan tüm diplomatik kanalların açık tutulmasının yolları aranıyor.

Toplantı öncesinde basına konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, yaptırımlar konusunda uzlaşı sağlanacağına güvendiğini, bununla birlikte her türlü diplomatik kanalın açık kalmayı sürdürdüğünü söyledi.

Yaptırımlar listesine Rus ve Kırımlı kişilerin dahi edileceğini belirten Hague, 21. yüzyılda bir ülkenin askeri güçle başka bir ülkeye bağlanmasının "kabul edilemezliğinin" dile getirileceği güçlü bir açıklama yapılacağını ifade etti.

Referandum sonucunun tanınmayacağını belirten Hague, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) tek başına olduğunu, “Çin’in bile çekimser kaldığını” söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da dün düzenlenen referandumun “tamamen yasa dışı” olduğunu kaydederek, bir yandan kararlılıkla hareket edilmesi, diğer yandan da gerginliği tırmandırmadan uzak durularak diyalog yolları bulunması gerektiğini vurguladı.

"Ne kadar yaptırım devreye sokulursa sokulsun dünden önceki statüye dönmenin mümkün olmadığını" belirten Lüksemburg Dışişleri Bakan Jean Asselborn ise “Askeri olarak müdahale edilmezse, ki hiç kimse askeri müdahale istemiyor, yasa dışı da olsa uluslararası hukuka aykırı da olsa dün bir şeyler olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bir yandan Ukrayna’ya yardımcı olmamız diğer yandan Rusya’yla ilişkilerde içinde bulunduğumuz delikten nasıl çıkılacağını bulmamız gerekiyor” dedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER