ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ağustos 2013 Çarşamba 18:42

AB, Mısır konusunda ağız değiştirdi!

AB, Mısır konusunda ağız değiştirdi!

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamın ardından tüm taraflara teenni çağrısında bulunan Avrupa Birliği, ikinci bir açıklama yayımladı.


 Mısır'da güvenlik güçlerinin sivil katliamı devam ederken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsünün, "Mısır'da bütün taraflara azami teenni göstermeleri çağrısı yaptıklarını" söylemesi tepki çekmişti.

AB, TEPKİLER ÜZERİNE AĞIZ DEĞİŞTİRDİ

Bunun üzerine yazılı açıklama yapan Ashton, herkes yerine "güvenlik güçlerine azami teenni" çağrısında bulundu.

Ashton'ın yazılı açıklamasında, "Kahire'de ve Mısır'ın diğer yerlerinde can kayıplarından, yaralanmalardan ve tahribattan teessüf ediyorum. Güvenlik güçlerine azami teenni göstermeleri ve bütün Mısırlılara yeni provokasyonlardan ve gerginliği tırmandırmaktan kaçınmaları çağrısı yapıyorum" ifadesi yer aldı.

Mısır'ın demokratik geleceğinin tarafların farklılıkları giderme yolunda diyaloğa girmelerinden ve kapsayıcı siyasi uzlaşma sürecinden, tam yetkili sivil hükümetten ve işleyen demokratik kurumlardan geçtiğini belirten Ashton, ifade özgürlüğünün ve barışçıl gösteri özgürlüğünün muhafaza edilmesini istedi.

Ashton açıklamasında, "(Mısır'daki taraflar arasında) zaten tartışılmış olan çıkış yolu, ifade ve barışçıl protesto özgürlüğünün muhafazasını, tüm vatandaşların (can güvenliğinin) korunmasını ve tam siyasi katılımı içeriyor. Aynı zamanda tüm taraflar, gösterilerin düzgün yapılması ve tahrikin sona ermesi için sorumluluk almalı" ifadesini kullandı.

Bu arada AB Dönem Başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Mısır'ın geleceği hakkında derin endişe içindeyim. Bu kritik dönemde şiddetin tırmanmasından kaçınmak, siyasi anlaşmazlıkları barışçıl şekilde çözmek ve siyasi güçler arasında diyaloğun mümkün olan en kısa sürede başlaması önemli."

Linkevicius, ihtilafın tüm taraflarına şiddetten kaçınmaları ve uzlaşma sürecini başlatmaları çağrısında bulundu.

SWOBODA VE BILDT'DEN KINAMA

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, yaptığı açıklamada, "Belirsiz sayıda ölüme ve yaralanmaya neden olan şoke edici şiddeti kınıyorum. Ordu tarafından görevlendirilen geçici hükümet bu şiddetin sessiz yardımcısı pozisyonunda kalmamalı, saldırıların derhal sona ermesi emrini vermeli ve tüm Mısırlıların barışçıl protesto hakkını güvence altına almalıdır" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Twitter mesajında "Mısır'da katliamı ve şiddeti kınıyorum. Ana sorumlu rejim güçleridir. Siyasi süreci restore etmek son derece zor" ifadesini kullandı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER