ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2013 Salı 18:59

AB, Mali askerlerini eğitmeye başladı


Avrupa Birliği (AB) üyesi 22 ülke, Mali askerlerini eğitmek için Afrika’ya toplam 550 kişilik askeri birlik gönderdi. Geçtiğimiz Ocak ayında Mali’ye müdahale eden Fransa eğitim birliğine, 207 askerle en büyük desteği verdi.
Mali’de Fransa’nın desteğine; Almanya 71, İspanya 54, İngiltere 40, Çek Cumhuriyeti 34, Belçika 25 ve Polonya 20 asker gönderdi. İlk dört Mali taburunun, başkent Bamako’ya 60 kilometre mesafedeki Koulikoro’da eğitim alacağı bildirildi.

Mali’deki AB eğitim misyonunun kontrolünü Fransız Tuğgeneral Francois Leconintre üstlendi. Mali’de 15 ay kalacak Lecointre, basına yaptığı açıklamada, “ Mali ordusunu her yönüyle yeniden inşa edeceğiz. Mali otoriteleri ordunun yenilenmesi gerektiğinin farkındalar. Ülkede bütün kurumlar neredeyse yok olmuş” dedi.
Mali’yi terk etmeye hazırlanan Fransa, geçtiğimiz Ocak ayında Mali’nin kuzeyini ele geçiren ve başkenti tehdit eden isyancıları durdurmak için ülkeye askeri müdahalede bulunmuş ve önemli şehirleri geri almıştı. Fransa’nın ülkedeki 4 bin askerinin yerine Batı Afrika ülkeleri askerleri görevlendirilecek.

Fransa lideri Francois Hollande, Temmuz’da 2 bin askerin döneceğini, yıl sonunda ise Mali’de yaklaşık bin askerin kalacağını ifade etti. Halihazırda Mali’de 6 bin 300 Afrika askeri konuşlanmış durumda.

Mali’de 2012 darbesini fırsat bilen isyancılar, Fransa’nın müdahalesine kadar Gao, Kidal, Timbuktu gibi önemli şehirleri ele geçirerek kuzeyin büyük kısmına hükmetmeye başlamışlardı.

AB’nin eğiteceği ilk taburun Temmuz ayında operasyonlara başlaması bekleniyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER