ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2014 Cuma 13:32

AB Komisyonu Başkanı kim olacak?

AB Komisyonu Başkanı kim olacak?

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa'da zorluklarla yüzleşmeye hazır cesur bir lider gerekliliğine vurgu yaptı.


İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa'da seçmenin Avrupa Birliği'nin işleyişi konusunda değişim talep ettiğini belirterek, "Bu görev, seçmenin endişelerini dinlemeye ve Avrupa'daki zorluklarla yüzleşmeye hazır cesur bir liderliği gerektiriyor" ifadesini kullandı.

Avrupa seçimleri net bir mesaj 

Cameron, The Irısh Times'da yayınlanan makalesinde, seçmenlerin Avrupalı liderlere değişim mesajı verdiğini belirterek, "Birçok Avrupalı için şu anda en ilginç tartışma Dünya Kupası'nı kimin kazanacağı konusu. Avrupa Komisyonu için nasıl doğru adayı seçeceğimiz tartışması da Avrupa'nın gazetelerinde yer alıyor. Ben İngiltere'nin bu konu hakkındaki pozisyonunu ve AB ile ilgili uzun vadeli planını net bir şekilde ortaya koymak istiyorum. Seçmenler, Avrupa seçimlerinde net bir mesaj gönderdi" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupalı liderler için alarm

AB Komisyonu Başkanının seçilmesini, bu değişim sürecindeki ilk adım olması gerektiğini vurgulayan Cameron, "Avrupalı liderler için soru şu; bu mesaja nasıl cevap verecekler? Sonuçlar, Avrupalı liderler için alarm niteliğinde olmalı. Avrupa Birliği'nin geleceği tehlikede. Seçmenler ekonomik büyüme ve iş gibi önemsedikleri konulara odaklanan bir değişim istiyorlar. İnsanlar, Avrupa Birliği'nin onlara dikte etmesini değil, yardımcı olmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

AB'nin temel görevi ne? AB Komisyonu Başkanlığı'na kim seçilecek?

Cameron, AB Komisyonu Başkanlığı için en doğru adayın seçilmesi gerektiğini belirterek, "Avrupa Birliği değişmeli ya da daha fazla düşüşe geçmeyi kabul etmeli. İngiltere'nin pozisyonu net; biz AB'nin başarılı olmasını istiyoruz. AB'nin kıtamızda özgürlüğü, barışı ve demokrasiyi korumasını, refahı artırmasını istiyoruz. AB'nin temel görevi bugün budur. Bu görev daha dışa açık görüşlü, esnek ve rekabetçi bir AB'yi gerektiriyor. Bu görev, seçmenin endişelerini dinlemeye ve Avrupa'daki zorluklarla yüzleşmeye hazır cesur bir liderliği gerektiriyor" açıklamasını yaptı.

Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in desteklediğini açıkladığı Hristiyan Demokratların (EPP) AB Komisyonu Başkanı adayı, eski Lüksemburg Başbakanı ve Avro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker'in "AB için reform taleplerini karşılayamayacağını" düşünüyor. Birlikte değişime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Cameron, Brüksel'in "çok büyük ve çok buyurgan" olduğunu dile getiriyor.

Değişime ve reform ihtiyaçı 

Daha önce Juncker'in AB Komisyonu Başkanlığına neden karşı olduğunun sorulması üzerine Cameron, "Avrupalı kurumları yönetecek insanların değişime ve reforma ihtiyaç olduğunu anlaması önemlidir. Bu görüşü birçok AB üyesi ülkenin lideri de paylaşmaktadır" yanıtını vermişti. Juncker'in, geçen hafta "İngiltere'ye başkanlığımı desteklemesi için yalvarmayacağım" dediği basına yansımıştı.

İngiltere Başbakanı Cameron, lideri olduğu Muhafazakar Parti gelecek yılki genel seçimi kazanırsa ülkesinin 1973'ten bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor. Cameron, AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu ve Brüksel'e fazla yetki verilmemesi gerektiğini savunuyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER