ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Mart 2017 Pazartesi 18:19

AB Komiseri Hahn, Lübnan'da

AB Komiseri Hahn, Lübnanda

Hahn, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Hariri tarafından kabul edildi


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiser Johannes Hahn, Suriyeli mülteciler hakkında görüşmeler yapmak ve incelemelerde bulunmak için geldiği Lübnan'da, Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri tarafından kabul edildi.

Başbakan Hariri ile Hükümet Sarayı'nda görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Hahn, Lübnan'ın mültecileri barındırma konusundaki mücadelesinin kolay olmadığını belirterek, AB'nin Suriye krizinin başladığı zamandan bu yana Lübnan'a desteğini sürdürmeye devam ettiğini söyledi.

Hahn, "Buradaki görevlerimden biri, Lübnanlı dostlarımız ve partnerlerimizle yaklaşan Brüksel Konferan'sına hazırlanmayı kapsıyor. Bizim vizyonumuz Suriye'deki çatışmalara yönelik siyasi çözüme ulaşılması bağlamında ortak çabaların devamı yönünde. İkinci görevim ise krizden etkilenen ülkelere yardım etmek." diye konuştu.

Suriyeli mültecilerin Lübnan'da bulunmalarına yönelik bir soruya ise Hahn, "İnsanlara ülkelerine dönme şansı verilmeli" şeklinde cevap verdi.

Hahn, daha sonra Lübnan Cumhurbaşkanı Avn tarafından Baabda Sarayı'nda kabul edildi.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Avn, Suriyeli mülteci krizine karşı uluslararası tolumun ve özellikle de AB'nin Lübnan'a yardım etmesi gerektiğini belirterek, “Suriyeli mültecilerin mevcudiyeti Lübnan’a sosyal, ekonomik ve güvenlik bağlamında olumsuz şekilde yansıyor.” ifadesini kullandı.

Avn ayrıca, "Suriye'de geçici siyasi çözüme ulaşıldıktan sonra Lübnan’daki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesi gerektiği" yönündeki açıklamalarını tekrarladı.

AB Komiseri Hahn'ın ise Lübnan'daki siyasi krizin sona ermesiyle AB yardımlarının artacağını belirterek, "Avn'ın cumhurbaşkanı seçilmesi AB'nin Lübnan'a farklı alanlarda daha fazla yardım yapmasını sağladı." diye konuştu.

Hahn'ın, Lübnan Meclis Başkanı Berri ile görüşmesinde de AB Lübnan ilişkileri ile Suriyeli mülteci krizinin ele alındığı ifade edildi.

Hahn'a temasları sırasında Lübnan’daki AB Büyükelçisi Christina Lassen eşlik etti. Hahn'ın yarın ise Lübnan'da Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı Beka Vadisi'ndeki kampları ziyaret edeceği bilgisi paylaşıldı.

Nüfusuna oranla en fazla mülteciyi barındıran Lübnan'da BM verilerine göre 1,1 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise bu rakamın 1,5 milyon olduğunu ifade ediyor.

Suriyeli sığınmacılara destek amacıyla nisan ayında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek Brüksel Konferansı'na Lübnan, Başbakan Saad Hariri başkanlığında katılacak.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER