ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Aralık 2014 Perşembe 09:36

AB Büyükelçisi, Pakistan'dan Rusya'yı kınamasını istedi

AB Büyükelçisi, Pakistandan Rusyayı kınamasını istedi

AB Pakistan Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Lars-Gunnar Wigemark, Pakistan'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini kınaması gerektiğini belirtti.


Avrupa Birliği (AB) Pakistan Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Lars-Gunnar Wigemark, Pakistan'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini kınaması gerektiğini belirtti.

Wigemark, başkent İslamabad'da meclis dış ilişkiler komitesinde yaptığı konuşmada, Pakistan hükümetinin AB'nin yanında olduğunu göstermesi gerektiğini ifade etti.

Büyükelçi Wigemark, AB'nin Pakistan ile ilişkilerini geliştirmek istediğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Pakistan, Rusya ile ilişkileri konusunda sert tavır almalı demiyorum ancak AB nezdinde, Rusya hakkındaki hassasiyeti ve kaygıyı dikkat alacak ve bu beklentileri karşılayacak tutum sergileyebilir. Bu nedenle de Pakistan hükümeti AB'nin yanında olduğunu göstermesi için Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini kınamalı."

Wigemark'ın bu açıklaması, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun geçen günlerde Pakistan'a yaptığı kritik ziyaretin ardından geldi. Şoygu'nun İslamabad ziyaretinde iki ülke arasında savunma alanında anlaşmalara imza atılmıştı. Bu ziyaretle Sovyetler Birliği'nin Afganistan işgalinden sonra ilk kez bir Rusya Savunma Bakanı Pakistan'a gitmiş oldu. Pakistan'ın, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgaline karşı çıkması nedeniyle İki ülke arasındaki ilişkiler soğuk seyrediyordu.

Ziyareti AA muhabirine değerlendiren Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Rana Tanvir Hüseyin, Rusya'nın ülkesine uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını ve Mi-35 helikopterlerinden satmayı kabul ettiğini söylemişti.

Pakistan hükümeti de Rusya ile ikili ilişkilerde kaydedilen bu gelişmelerden ötürü şimdiye kadar Ukrayna'daki kriz konusunda ihtiyatlı tavır sergileyerek Rusya'yı kınamaktan kaçınmıştı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamalarda, Ukrayna krizinin görüşmeler ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini belirterek Rusya ve Ukrayna'ya barışçıl çözüm çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan geçen günlerde Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar'ın Rusya ziyaretinde, Rus VTB bankası tarafından Pakistan'a enerji projelerinde kullanılmak üzere 1 milyar dolar kredi verilmesi kararlaştırılmıştı.



 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER