ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 21:06

AB, arıları korumak için pestisitlere sınırlama getirdi


Avrupa Birliği, arı popülasyonunu dengede tutmak için bir dizi önlem aldı. AB Komisyonu’nun böcek öldürücü ilaçlara getirmeyi istediği iki yıllık yasak teklifi üye ülkelerce yumuşatılarak kabul edildi. Özellikle arıların sağlığını tehdit eden üç çeşit pestisitin kullanımı iki yıl boyunca sadece arıların yoğun olduğu dönemlerde yasaklandı.

AB Komisyonu, tarımda çoğunlukla buğday, pamuk ve mısır üreticilerin kullandığı pestisitlerin arı popülasyonuna zarar vermesinden hareketle iki yıllık bir eylem planını hayata geçirmek için bir süre önce düğmeye basmıştı. Birkaç aydır AB’nin gündeminde olan haşaratla mücadelede arı popülasyonunun korunma konusunda AB Komisyonu’nun talebi kısmen kabul edildi. İki yıl boyunca arıların yoğun olarak görüldüğü dönemde çiftçiler neonicotinoid içeren üç tarım ilacını kullanamayacak. Avrupa Gıda Ajansı’nın raporuna göre arı popülasyonunu ciddi şekilde tehdit eden ve gıda zincirine zararı dokunan pestisitlere getirilen yasağa başta tarım ilacı üreticileri olmak üzere bazı kesimler karşı çıkıyor. Tamamen yasaklanmasını isteyen Avrupa Komisyonu’nun bu talebi üye ülkeler ve üretici firmaların karşı çıkmalarından dolayı kısıtlı bir hale sokularak kabul edildi. 28 üye ülkeden sadece 15’inin yeşil ışık yaktığı yasak, bu yılın sonbaharından sonra yürürlüğe girecek.

Uzmanlardan oluşan bir komite, bitki tozlaşması yoluyla gıda üretiminde vazgeçilmez bir rol oynayan arıların ve diğer böcekleri korumak için yasağın gerekliliğini ortaya koymuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER