ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ekim 2014 Pazar 12:37

30 bin maratoncu zehir soludu

30 bin maratoncu zehir soludu

Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen maraton koşusu, havadaki kirlilik seviyesinin tehlikeli boyutlara ulaşmasına rağmen gerçekleştirildi.


Maratonu Etiyopyalı atletler kazandı. Erkeklerde Girmay Birhanu Gebru yarışı iki saat 10 dakika 42 saniye (02:10:42), bayanlarda ise Fatuma Sado 02:30:03’lik derecesiyle birinci bitirdi.

Havadaki zararlı partikül oranını gösteren P.M 2,5 oranı Pekin’de dünden beri tehlikeli seviyelere çıkarken, bu oran maratonun yapıldığı zaman 400’leri geçmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği PM 2,5 oranı ise 25.
Pekin’in merkezi Tiananmen Meydanı’ndan bu sabah başlayan ve Olimpiyat Parkı’nda sona eren 34. Pekin Uluslararası Maratonu’nda bazı atletler sis ve hava kirliliğinden dolayı koşmazken, 30 bin kişinin katıldığı maratonda binlerce koşucunun da maske takarak yarışı sürdürdüğü gözlendi. Çin’deki sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraflar arasında ise 42 kilometrelik maratonda gaz maske takan koşucular yer aldı.

ANLAYIŞ GÖSTERİN İSTEĞİ

Havadaki kirlilik seviyesine göre uzmanlar bugün çocuklara, yaşlılara ve hastalara dışarı çıkmama, tüm halka da açık havadaki aktivitelerden kaçınma uyarısı yaptı.

Çin medyasına konuşan organizasyon yetkilileri, maratonun kirli havadan etkilenme konusunu uzun zamandır düşündüklerini ancak tüm hazırlıkların yapılmasından ötürü iptalinin yada ertelenmesinin çok zor olduğunu söyledi. Komite ayrıca, maratona katılacakların yüzde 46’sının yurt dışından ya da Çin’in diğer şehirlerinden geldiğini hatırlatarak, yarışmacılardan anlayış bekledikleri açıklamasını da yaptı.

Maratonu organize eden Çin Atletizm Federasyonu ve Pekin Belediyesi Spor Ofisi, dün gece maraton sırasında ‘’hafif veya orta seviyede kirlilik’’ olabileceğini duyururken, yarışmacılardan da kendi sağlıklarının durumuna göre tedbir almalarını ve şartlara dikkat etmelerini istedi. Yetkililer ayrıca, maratona katılacak solunum yolu hastalıkları olanlar ile yaşlılara maratona katılıp katılmayacakları konusunda ise dikkatli karar vermeleri tavsiyesinde bulundu.

Organizasyon komitesi ayrıca, havadan etkilenen koşucuların güzergâh boyunca yüzlerini silebilmeleri için 140 bin sünger hazırladı.

Ülkenin kuzeyini ciddi şekilde etkileyen kirli ve sisli havadan dolayı Hunan şehrinde organizatörler, bir tür atlama sporu yarışması için perşembe günü yapılacak antrenmanı iptal etmek zorunda kalmıştı.
Öte yandan Pekin yönetimi, kirli havayla mücadele için 283 milyar dolar ödenek ayırdı.




KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER