Japonya'nın başkenti Tokyo'da cumhuriyetin 89. kuruluş yıl dönümünü için düzenlenen resepsiyona Türkiye-Japonya dostluğu damgasını vurdu.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği'nde bugün resepsiyon verildi. Resepsiyona; Japonya Tarım Bakanı Akira Gunji, finansal hizmetlerden sorumlu devlet bakanı İkko Nakatsuka, yabancı misyon temsilcileri ile Tokyo'da yaşayan Türkler katıldı. Ayrıca resepsiyonda, Türk çocukların Japon depremzede çocuklar için hazırladıkları resimlerden oluşan sergi de açıldı.
Resepsiyon, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Ankara'nın Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç, resepsiyona katılanlara teşekkür ederek, "Bugün Japonya ile mükemmel ilişkilere sahibiz. Sevgi Köprüsü adlı sergiden yayılan mesaj ve iki ülkede yaşanan depremlerde gösterilen dayanışma,iki ülkenin gelecekte daha sağlam ilişkilere sahip olacağı noktasında beni daha emin kılıyor. Tokyo'daki görevim süresince iki ülke ilişkilerini geliştirmek için elimden geleni yapacağım. Bunun için Japon hükümetindeki yetkililerin tam desteğine güveniyorum." diye konuştu. Konuşmasına Türkçe devam eden Kılıç, "Uluslararası toplumun bugün saygın bir üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti'nin dost Japonya'da olan sizlerin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabalarımda bana elinizden gelen desteği vereceğinizden eminim. Bu duygularla hepinizin cumhuriyet bayramını kutluyorum." ifadelerini kullandı.
Sevgi Köprüsü adlı sergiyi organize eden GEA Arama Kurtarma Ekoloji Grubu'nun sorumlusu Gözde Balcı, sergi fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Balcı, "Bize bu projeyi yaptıran Türk ve Japonların sevgi dolu çocuklarıdır. Özellikle çocuklara teşekkür ediyoruz." dedi. Konuşmaların ardından Büyükelçi Kılıç ve resepsiyona katılan iki Japon bakan, sergiyi açtı. Kılıç, bakanlarla birlikte sergiyi gezerken eserler hakkında da bilgi verdi. Sergi sırasında bir soru üzerine Büyükelçi Kılıç, iki bakanın resepsiyona katılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti. Serginin iki ülke arasında kurulan bağın ne kadar kuvvetli olduğunun da bir göstergesi olduğunu vurguladı. Büyükelçinin eşi Sinem Kılıç da Türkiye ile Japonya arasında bir fark görmediklerini, bu bayramın herkesin bayramı olduğunu vurguladı.
Büyükelçilik binasında düzenlenen resepsiyona gösterilen yoğun ilgi dikkatleri çekti. Ayrıca davetlilerin erken saatlerden itibaren elçiliğe de geldi. Davetlilere Türk mutfağına özgü yemekler ikram edildi. Resepsiyon sırasında yapılan sinevizyon gösterisi davetlilerden tam not aldı.
CİHAN