ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ekim 2012 Pazar 11:16

21 bin 700 Müslüman daha evsiz kaldı

21 bin 700 Müslüman daha evsiz kaldı

Arakan'da şiddet olayları nedeniyle çoğu Müslüman 22 binden fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı.


Myanmar yönetimi, Birleşmiş Milletler'e, ülkenin batısında Bangladeş sınırındaki Arakan (Rakhine) eyaletindeki şiddet olayları nedeniyle çoğu Müslüman 22 binden fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bilgisini verdi.

BM'nin, Myanmar'ın Yangon kentindeki yetkililerinden Ashok Nigam, bu sabah itibariyle Myanmar yönetiminin verdiği bilgiye göre, son bir hafta içinde 22 bin 587 kişinin evini terk ettiğini, yaklaşık 4 bin 665 evin küle döndüğünü bildirdi.

Nigam, evini terk edenlerden 21 bin 700'ünün Müslüman olduğunu ve Müslümanlara ait 4 bin 500 evin ateşe verildiğini kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi ise, bu haftaki olaylarda 84 kişinin öldüğünü belirtti.

Myanmar'da 21 Ekim Pazar günü Rakhine Budistleri ve Rohingya Müslümanları arasında şiddet olayları yeniden patlak vermiş ve Müslüman nüfus Bangladeş sınırına doğru yeni bir göç akını başlatmıştı.

KORKUNÇ SALDIRILARA MARUZ KALDILAR

İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, Myanmar hükümetine ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde Rakhine Budistleri'nin "korkunç saldırılarına maruz kalan Rohingya Müslümanlarının güvenliğini sağlamak için acil önlem alması" çağrısında bulundu. Merkezi New York'taki İnsan Hakları İzleme örgütünün Asya'dan sorumlu Müdür Yardımcısı Phil Robertson, "Myanmar hükümetinin, Arakan eyaletinde korkunç saldırılara maruz kalan Rohingya Müslümanlarının güvenliğini sağlamak için acil önlem alması gerekmektedir. Yetkililer, şiddet olaylarının kökenine inmediği sürece durumun daha da kötüleşeceğinden endişe duyuyoruz" dedi.

2800'DEN FAZLA EV ATEŞE VERİLDİ

2800'den fazla ev ateşe verildi Arakan eyaletinde devam eden etnik çatışmaların yol açtığı tahribatı gösteren uydu görüntüleri yayınlayan örgüt, sadece Kyaukpyu kentindeki 35 dönümlük bir alanda 24 saat içinde 633 ev ile 178 tekne-evin ateşe verildiğine işaret etti. Ölü sayısı artıyor Myanmar hükümeti, son bir hafta içinde 2800'den fazla evin ateşe verildiğini ve 112 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamış, daha sonra ölü sayısını daha sonra 67'ye düşürmüştü.

İnsan Hakları İzleme örgütü ise, katliamdan kaçan görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak ölü sayısının hükümetin açıkladığından çok daha fazla olmasından endişe duyduğunu belirtti. Haziran ayındaki çatışmalar sırasında hem Müslümanları hem de Budistleri korumakta başarısız olan Myanmar güvenlik güçlerinin Rohingyalara karşı işlediği cinayet, tecavüz ve toplu tutuklamaları da belgeleyen örgüt, Myanmar hükümetinin bölgeye insani yardım gönderilmesini kısıtladığı için yaklaşık 105 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi. Örgüt, 1982'de kabul edilen vatandaşlık yasası ile ülkede yaşayan yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanının vatandaşlık haklarının elinden alındığına dikkati çekti.

AB: ŞİDDETE DERHAL SON VERİLMELİ 

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Tüm taraflara bu anlamsız şiddetin derhal sona erdirilmesi" çağrısında bulundu. Arakan'daki tüm halklar için barışçıl ve yapıcı bir çıkış yolu bulunabileceğine inandığını dile getiren Ashton, siyasetçiler ve dini liderlerin halka itidal göstermeleri mesajını vermelerini istedi. Ashton, Arakan'da Budistler ve Müslümanlar arasındaki sorunlara kalıcı çözümler bulunması için ilgili tüm taraflardan çaba göstermelerini ve Myanmar makamlarından insani yardım kuruluşlarına bölgeye engelsiz ulaşmalarını sağlamasını talep etti.

HÜKÜMET İZİN VERMİYOR

Bangladeş hükümeti, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkedeki Arakanlı Müslüman mültecilere ne yardım ediyor, ne de yardım için gelen sivil toplum kuruluşlarına izin veriyor. Dün yardımların bir kısmını polis engeline rağmen Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletindeki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanlarının kaldığı kamplara ulaştıran Cansuyu Derneği'nin kaldığı otel polis ablukasında.

Dernek görevlileri ile birlikte AA muhabirinin de Cox's Bazar'da kaldığı otel sivil ve resmi polislerce çevrilmiş durumda. Onlarca silahlı polis, otelin önünde ve lobisinde nöbet tutuyor. Kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Dışarı çıkabilenler de takip edilip otellerine döndürülüyor. Yardım derneklerinin kiraladıkları araçların şoförleri tehdit ediliyor.

Polisin Arakan kamplarına giden yolda da olağanüstü güvenlik önlemi aldığı bildiriliyor. Bölgeye yardım için gelen Cansuyu Ankara Temsilcisi Şükrü Gök, tek amaçlarının üzerlerindeki emaneti sahiplerine ulaştırmak olduğunu belirterek, ''Bizim için önemli olan görevimizi yerine getirmekti. Şükürler olsun dün bütün zorluklara rağmen görevimizin bir kısmını ifa ettik. Kalan kısmını da bir yolunu bulup yerine getireceğiz'' diye konuştu.

Gök, Türk Dışişleri ve Bangladeş hükümetine karşılaştıkları problemin çözümü noktasında acil önlem alma çağrısında bulundu. Hükümet, Arakanlılara ne yardım ediyor ne de yardımlara izin veriyor Bangladeş hükümeti, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkedeki Arakanlı Müslüman mültecilere ne yardım ediyor, ne de yardım için gelen sivil toplum kuruluşlarına izin veriyor.

Hükümet, yardımlarla mülteci akınının sürmesinden endişe ediyor. Bunun için ülkeye gelen yardım derneklerine çeşitli zorluklar çıkarıyor. Karşılaştıkları şiddet olayları yüzünden yaşadıkları yerlerden sökülerek komşu ülke Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları BM'den de destek görmüyor, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER