Cezayir'in bağımsızlığını isteyen göstericilere yönelik kanlı katliamın kurbanları anıldı.
Katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Saint-Michel Köprüsü'nde toplanan 200 kişilik grup, Cezayir bayrakları ve pankartlarla kurbanları andı.
Grup adına yapılan konuşmalarda 17 Ekim 1961'de polisin müdahalesi sonucu ölenlerin, Cezayir'in bağımsızlığında önemli rol oynadığı belirtilerek, Fransız hükümetinin o dönem Cezayir'e uyguladığı baskıcı ve kolonici yaklaşımın halk ayaklanmasına dönüştüğü vurgulandı.
Ölenler anısına bulunulan saygı duruşu ve Cezayir Milli Marşı'nın okunmasının ardından, köprüden Seine Nehri'ne çiçek atıldı.
Fransız polisi, 17 Ekim 1961'de Paris'te, Milli Kurtuluş Cephesi'ni destekleyen 30 bin kadar Cezayirli göstericinin katıldığı protestoyu kanlı bir şekilde bastırmıştı. 200'e yakın kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilen olaylar sırasında polisin öldürdüğü bazı göstericiler, Saint-Michel Köprüsü'nden nehre atılmıştı.
Geçen yıl 17 Ekim'de, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülke siyaset tarihinde "17 Ekim 1961 dramı" olarak anılan olayı tanıdığını ve resmen özür dilediğini açıklamıştı.
Hollande yaptığı yazılı açıklamada, "17 Ekim 1961 tarihinde, ülkelerinin bağımsızlığı için gösteri yapan Cezayirliler kanlı bir şekilde bastırıldı ve öldürüldü. Cumhuriyet, açıklıkla bu gerçeği tanır. Ardından 51 yıl geçen bu dramda hayatını kaybeden kurbanları saygıyla anıyorum" ifadesini kullanmıştı.