ÖNE ÇIKANLAR :
BİYOGRAFİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2014 Salı 20:24

Gurbetçilere iyi haber!

Gurbetçilere iyi haber!

Oturum belgesi için artık sadece 28,80 Euro ödenecek


Federal İçişleri Bakanlığı 6 Mayıs 2014 tarihinde yabancılara yönelik oturum yasasında yeni bir düzenlemeye giderek Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarını sevindirdi. Düzenlemeye göre Almanya'da oturum izni belgesi alan Türk vatandaşlarından 135 Euro yerine en fazla 28,80 Euro alınacak.

Oturum müracaatında bulunduğu anda 24 yaşın altında bulunan vatandaşlar ise sadece 22,80 Euro ödeyecek. Federal İçişleri Bakanlığı’nı oturum düzenlemesinde değişikliğe iten asıl neden ise geçen yıl Leipzig İdari Mahkemesi’nin Türk vatandaşı işçilere Avrupa Birliği (AB) vatandaşları gibi muamele edilmesi yönünde verdiği karar oldu. Kararına gerekçe olarak 1963 yılında AB ve Türkiye arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nı gösteren mehkeme, oturum belgesi için Türk vatandaşlarından alınan paranın antlaşmaya aykırı olduğunu ve Türk işçilerine AB vatandaşlarına kıyasla haksızlık yapıldığını açıkladı.

AB vatandaşlarından 28,80 Euro alınırken, Türk vatandaşlarından 135 Euro ücret alınmasını da hâkimler yasalara aykırı bulmuştu. Ankara Antlaşması, AB ülkelerinde Türk vatandaşlarına daha önce verilen hakların kötüleştirilemeyeceğini öngörüyor. Başbakan Angela Merkel, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Andreas Nahles'in imzasının yer aldığı yeni oturum düzenlemesi belgesinde, indirimli oturum belgesi ücreti uygulamasından Ankara Antlaşması yükümlülüklerini yerine getiren vatandaşların faydalanabileceği belirtildi.

ALMAN KİMLİĞİ ÜCRETİ İLE EŞİT HALE GETİRİLDİ

Federal Milletvekili Florian Post'un soru önergesine cevap veren Federal İçişleri Bakanı de Maiziere, oturum belgesi konusunda şimdiye kadar Türk vatandaşları ile diğer 3. ülke vatandaşları arasında fark gözetilmediğini hatırlattı ve yeni uygulamayla oturum belgeleri için alınacak ücretin Alman kimliği ücreti ile eşit hale getirildiğini kaydetti. Söz konusu yeni uygulama öncesi Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarından yabancılar daireleri oturum belgesi için 135 Euro'ya kadar ücret talep edebiliyordu. Yeni uygulamanın ardından sivil toplum örgütleri, şimdiye kadar fazla para ödeyen vatandaşların ödedikleri fazla parayı geri alıp alamayacaklarını araştırıyor. Yeni uygulamayı Zaman'a değerlendiren Münih Türk Konseyi Sözcüsü Sami Demirel, "Çok iyi bir gelişme. Zaten Türk konsolosluklarında yeni pasaportlar için oldukça fazla para ödüyoruz. Birde oturum belgesi için 135 Euro ödenmesi maddi açıdan oldukça zorluyordu." dedi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER