ÖNE ÇIKANLAR :
BİYOGRAFİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2014 Çarşamba 12:04

94 yıl sonra gelen hezimet

94 yıl sonra gelen hezimet

2014 Dünya Kupası'nda yarı final mücadelesinde karşılaşan Brezilya - Almanya maçı farklı bir skor ile son buldu.


Almanya, ev sahibi Brezilya’yı kendi seyircisi önünde yenerken, sambacılar 94 yıl sonra tarihinin en ağır yenilgisini yaşadı. Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’nda ev sahibi ülke, Almanya’ya 7-1 gibi net bir skorla yenilerek, 94 yıl sonra tarihinin en ağır mağlubiyetini almış oldu.

Daha önce sambacılar 1920 yılında Şili’de oynanan maçta, Uruguay’a 6-0 mağlup olmuştu. Almanya ile Brezilya tarihleri boyunca 22. kez karşı karşıya geldi. Brezilya’nın 40 golüne, Panzerler ise 31 golle karşılık verdi. Almanya ve Brezilya Dünya Kupası tarihi boyunca 2 kez birbirlerine rakip oldular. 2002’de Güney Kore-Japonya ortaklığıyla düzenlenen Dünya Kupası’nda Panzerler, Sambacılar ile finalde karşı karşıya geldi. Brezilya, Almanya’yı Ronaldo’nun attığı iki golle geçerek kupanın sahibi oldu. 2014 Dünya Kupası yarı finalinde ise Almanya, Brezilya ile tekrar karşılaştı. Panzerler ev sahipliği yapan Brezilya’yı 7-1 gibi net bir skorla yendi.

Almanya'da final sevinci

Almanya'nın 2014 FIFA Dünya Kupası yarı final maçında Brezilya'yı 7-1 yenerek finale yükselmesi ülkede büyük bir sevinçle karşılandı.

Karşılaşmayı Berlin'in sembolü olan tarihi Brandenburg Kapısı'nda izleyen binlerce taraftar, maçın ilk 30 dakikasında gelen 5 golün ardından final mutluluğu yaşadı.

Maçın bitiş düdüğüyle Almanya'nın büyük kentlerinde araçlarla konvoylar oluşturularak final coşkusu yaşandı.

Çılgın bir sonuç

Maçın yıldız futbolcularından Thomas Müller maç sonunda yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada 7-1 lik skorun beklenilen bir skor olmadığını sonucun ''çılgın bir sonuç'' olduğunu ifade etti.

Maçta hızlı top kazanıp bunları değerlendiren taraf olduklarını dile getiren Müller, ''Ne diyeceğimi bilemiyorum. Ama bu burda kaldı. Diğer maça bakacağız, kaliteli bir takımız. Kupayı almak istiyoruz'' dedi.

Öte yandan maçta bir golü bulunan Miroslav Klose ise dünya kupasında en fazla gol atan oyuncu olarak tarihe geçti.

Medyanın değerlendirmesi

Bild gazetesi internet sitesinde, ''Teşekkürler sizi seviyoruz'' başlığını kullanarak, Brezilya karşısında tarihi galibiyet elde ederek finale yükselen futbolculara teşekkür etti.

Süddeutsche Zeitung ise "Almanya, Rio'ya Brezilya ise evine gidiyor''başlığına yer vererek, Brezilya'nın kendi evinde şampiyon olmak istediğini ancak Almanya'nın tarihi bir galibiyet elde ettiğini belirtti.

Kölner Express Gazetesi de teknik direktör Joachim Löw'ü kastederek, ''Jogi'nin gençleri tarih yazdılar'' başlığını kullandı.

Scolari, sorumluluğu üstlendi

Brezilya'nın teknik direktörü Luiz Felipe Scolari, yenilginin sorumluluğunu üstlendiğini açıkladı.

Karşılaşmanın ardından basın toplantısında konuşan Scolari, "Sonuç nedeniyle taraftarlarımızdan özür dilerim. Bu yenilgiye rağmen bizi destekledikleri için teşekkür ederim" dedi.

"Tarihi" yenilginin sorumluğunu üstlenen Brezilyalı teknik adam, "Bu felaket sonucun sorumlusu benim. Her şey seçimlerim yüzünden oldu. Sorumluluk da benim" değerlendirmesinde bulundu.

Karşılaşmanın sonucuyla oyuncularının sahadaki performansı arasında büyük farklılık olduğunu savunan Scolari, "Maçta kontrolü kaybettik. Normal bir durum değil ama futbolda bu da oluyor" diye konuştu.

Brezilyalı teknik adam, istifa kararı alıp almayacağı yönünde ise bir açıklamada bulunmadı.

Bu sonuçla Brezilya, 12 yıl aranın ardından evinde ilk kez yenildi ve Dünya Kupası yarı finallerinde ilk kez bir takım kalesinde 7 gol gördü. Daha önce turnuva tarihinde yarı finallerde alınan en farklı skor, 1954'te Batı Almanya'nın Avusturya'yı 6-1 yendiği maç olmuştu. 

Dünya kupası tarihindeki en farklı maçlar:

1950 yılında Brezilya 7 - 1 İsveç

1950 yılında Uruguay 8 - 0 Bolivya

1954 yılında Macaristan 9 - 0 Kore Cumhuriyeti

1954 yılında Türkiye 7 - 0 Kore Cumhuriyeti

1974 yılında Yugoslavya 9 - 0 Zaire

1974 yılında Haiti 0 - 7 Polonya

1982 yılında Macaristan 10 - 1 El Salvador

1954 yılında Uruguay 7 - 0 İskoçya

2002 yılında Almanya 8 - 0 Suudi Arabistan

2010 yılında Portekiz 7 - 0 Kuzey Kore

2014 yılında Almanya 7 - 1 Brezilya

KAYNAK:
Ajanslar
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER