ÖNE ÇIKANLAR :
BELGESELTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Haziran 2013 Pazartesi 11:43

RTÜK'ten Halk TV’ye uyarı

RTÜKten Halk TVye uyarı

RTÜK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı küçük düşürücü video klip yayınladığı gerekçesiyle, Halk TV’nin uyarılmasına karar verdi.


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 22 Mayıs'taki toplantısında, Halk TV’de yayınlanan bir kliple ilgili hazırlanan uzman raporunu değerlendirdi.

Raporda, Halk TV’de her gün muhtelif saatlerde bir veya birkaç defa "Video Film - Çok Tıklananlar" başlığıyla internetten alınan bir video klip yayınlandığı belirtildi. 15, 16 ve 17 Mayıs'ta Duman adlı rock müzik grubunun "Duman 1" albümünde yer alan "Rezil" isimli şarkısı kullanılarak oluşturulmuş, "Youtube" adlı video paylaşım sitesinde de yer alan bir video klip yayınlandığı ancak söz konusu klibin Duman grubunun resmi bir çalışması olmadığı, üçüncü şahıslar tarafından oluşturulduğu vurgulandı.

Raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Recep Tayyip Erdoğan'ı ve hükümetin icraatlarını hedef alan söz konusu video klipte, iki kez Recep Tayyip Erdoğan'ın resminin üzerine "Rezillll" ifadesinin yazıldığı ve söylendiği görülmüştür. Türk Dil Kurumunun internet sitesi olan www.tdk.gov.tr adresinde rezil kelimesinin anlamı "alçak, aşağılık" olarak belirtilmektedir. Bahse konu video klipte Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsına yönelik rezil ifadesinin kullanılmasının, kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aştığı ve Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsına yönelik bir hakaret niteliğinde olduğu kanaatine varılmıştır."

 Raporda ayrıca, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasında medya hizmet sağlayıcıların yayın hizmetlerini kamusal sorumluluk anlayışıyla sunmaları gerektiği ifade edildi.

Rapordaki değerlendirmeleri yerinde bulan Üst Kurul, söz konusu yayınla, 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendindeki, "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle, Halk TV’ye uyarı müeyyidesi uygulanmasına oy birliğiyle karar verdi. Karara, CHP, MHP ve BDP kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyeleri de destek verdi.  

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER