ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Şubat 2014 Cumartesi 14:50

'Türkiye’nin ilk bin büyük firması arasında 35 Kayseri şirketi var'


Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri’nin sanayideki gelişmesinin Cumhuriyet’in ilanından sonraki süreçte başladığını belirterek, “Türkiye’nin bugün ilk bin büyük firması arasında 35 Kayseri firması var” dedi.

KAYSO tarafından yeni üyelerine yönelik üyelik berat takdim töreni düzenlendi. Odanın toplantı salonunda kahvaltılı olarak düzenlenen törende 90 yeni üyeye, üyelik beratları takdim edildi. Berat takdiminden önce konuşma yapan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, KAYSO’ya yeni üye olan firmalara hayırlı olsun dileklerini iletirken, odalarının 1966 yılından beri Kayseri’nin sanayisine hizmet ettiğini, bu günde kendilerinin üyelerine en iyi şekilde hizmet verme gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Kayseri’nin sanayide iyi bir yeri olduğunu ifade eden Başkan Boydak, “Kayserimizin sanayi kültürü Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonraki yıllara dayanır. Bu gün Türkiye’nin ilk bin firması arasında 35 civarında Kayserili firma olduğunu görmekteyiz. Ben her zaman ifade ettiğim gibi, bizim için firmalarımızın ciro büyüklüğünden ziyade şirketlerimizin verimli, karlı ve rekabetçi şirketler olması daha önemli. Çünkü şirketler sürdürülebilir olmaları için kar etmeleri gerekir. Kar edemezlerse faaliyetlerini sürdürmekte zorluklar olur” dedi.

Sanayicilik yapmanın, istihdam oluşturmanın ve sağlanan işleri sürekli kılmanın kolay olmadığına değinene Başkan Boydak, ekonomideki iniş çıkışların ve makro ekonomide ki dengelerin değişmesinin en temelde kendilerini etkilediğini, bunlardan etkilenmemek içinde bilgi ve sermaye birikiminin çok önemli olduğunu söyledi. Son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalara değinene Başkan Boydak, “Son yıllarda ekonomik olarak yakaladığımız bir başarı hikâyesi var. Çalışmalar hep büyüme yönünde devam etti. Dünyaya o kadar entegre olduk ki yaşanan gelişmelerden hemen etkileniyoruz. Türkiye hala kendi kaynakları ile büyümesini finanse edemediği için dış fonlamaya ihtiyacımız var. Dış kaynak kullandıkça cari açığımız artıyor. Cari açık konusunda rakam yüzde 5-5,5 gibi olursa makul gibi ifade ediliyor. Bu yukarı doğru çıktığı zaman risk unsuru oluşturabiliyor. 2013 yılında bu rakam biraz yukarı doğru çıktı. İhracat rakamlarında da istediğimiz performansı yakalayamadık. Bu durumu tolere edebileceğimizi düşündük ama maalesef son dönemde çok ciddi bir faiz artışıyla birlikte gecelik faiz oranlarının yüzde 10’a çıkması hesaplarımız bozdu diyebiliriz. Biz Türkiye’nin dinamik yapısı ile bu süreci atlatacağını, makro istikrarı açısından bir risk oluşturmadan yolumuza devam edebileceğimizi söyleyebiliriz. Ne zamanki istikrarlı bir şekilde tekrar dengeler yerine oturmaya başlar o zaman tabi ki faizlerde düşüşler olacaktır” dedi.

KOBİ’lerin sanayimiz açısından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Boydak, Türkiye’nin dengeli büyüyebilmesi için KOBİ’lerin çok önemli fonksiyonlarının olduğunu belirterek, bu dönemde küçük ve orta boy işletmelere bir takım kolaylıklar yapılması gerektiğini söyledi. KOBİ’lerin finansal olarak rahat etmeleri için bankacılık sektöründe yapılması gereken bir takım düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Boydak, “KOBİ’lerimizin kredileri ile ilgili yeniden yapılandırma talepleri biraz daha kolaylaştırılmalı ve talepleri aracılık maliyetleri de sıfırlayarak daha hızlı yerine getirilmeli. BDDK’nın yapacağı düzenlemede bunu teşvik edici maddeler olmalı. Çünkü bu dönemde krediler hem pahalandı hem de imkanlar biraz daha daraldı. Bu dönemde KOBİ’lerimizin yere düşmemesi lazım” diye konuştu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER