ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Nisan 2024 Perşembe 15:49

Sonunda istediklerine kavuştular

Sonunda istediklerine kavuştular

Adana'da Yüksek Askeri Şura kararlarıyla ordudan atılan 3 kişi artık orduevine girebiliyor.


Yüksek Askeri Şura(YAŞ) kararlarıyla ordudan atılan askerler yıllar sonra kimliklerine ve silahlarına kavuştu. Kimliklerini alan YAŞ mağdurları, yıllardır kapısından bile giremedikleri orduevlerinde bir araya gelip sohbet ediyorlar.
Adanalı 3 YAŞ mağduru Astsubay Kerim Akçakoyun, Hava Astsubay Ömer Faruk Setrek ve Jandarma Astsubay Alattin Yalçın, yeni çıkan kanunla haklarının verilmesinin ardından kimliklerini alarak orduevine gitti.
16 Haziran 1998 tarihinde 'disiplinsizlik' gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılan Adanalı Kerim Akçakoyun, kimliğini aldığında ve orduevine girdiğinde çok heyecanlandığını belirterek, “Bizim mağduriyetimizi gideren hükümete ve referandumda evet oyu verenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
30 Ağustos 1990 yılında yine disiplinsizlik gerekçesiyle ordudan atılan Hava Astsubay Ömer Faruk Setrek, haksız yere çok sevdiği TKS’dan uzaklaştırılmasını içine sindiremediğini belirterek, "Arkadaşlarla birlikte orduevine gittiğimde inanılmaz bir mutluluk yaşadım. Kimliğimi aldığımda defalarca baktım. Gözlerim doldu. Haksızlığın ardından 21 yıl sonra da olsa bize iade-i itibarda bulunulması çok güzel” diye konuştu. 1998 yılı YAŞ kararıyla uzaklaştırılan Jandarma Astsubay Alattin Yalçın da haklarının verildiğinin hemen ertesinde gitmiş kimliğini ve silahını almış. Ardından orduevine giderek bir keyif çayı içtiğini anlatan Yalçın, Ramazan Bayramında çifte bayram yaptıklarını söyledi.

ASKERİ KİMLİK, PASAPORT VE SİLAHLARINI ALDILAR
15 Eylül 1980'de TSK'da astsubay olarak göreve başladıktan 17 yıl sonra YAŞ kararıyla ordudan uzaklaştırıldığını anlatan Akçakoyun, “Askeri kimliğimiz, pasaportumuz ve silahımız verildi. Hükümetimize ve yasayı çıkaranlara çok teşekkür ediyorum. Yıllar sonra ilk kez orduevine alınmamız bizleri onure etti” dedi.
Emeklilik talebinde bulunduğunu belirten Akçakoyun, yasada olmasına rağmen uygulamada bazı sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. Yasanın TSK'dan uzaklaştırıldıkları tarihten beri çalışmış olarak gösterdiğini dile getiren Akçakoyun, “Ancak, şu ana kadar ekonomik anlamda hiç bir hakkımızı alamadık. Geçmişe dönük maaşlarımızı da alamadık. OYAK kesintilerini istiyoruz. Kanunun bize verdiği hakları talep ediyoruz. 1960 ihtilalinde silahlı kuvvetlerden uzaklaştırılan personele, tüm hakları, maaşları faiziyle geri ödendi. 1980’den sonra görevden uzaklaştırılan eğitim kadrosundaki öğretmenler çıkan bir kanunla geriye dönük maaşlarını aldı. Ben 13 yıllık bir mağduriyetin karşılığını istiyorum.” diye konuştu. Kendilerine verilen TSK kimliğinde ayrıldıkları tarihteki rütbelerinin yazıldığına dikkati çeken Akçakoyun, “ Bazı arkadaşlarımızın öğrencileri bile yarbay ve binbaşı rütbesine ulaşmışken onların kimliklerinde ayrıldığı rütbesi olan yüzbaşı yazıyor. Buradaki sıkıntılar da giderilmeli' şeklinde konuştu.

BU BİR AF DEĞİL İADE-İ İTİBAR
Hava Astsubay Ömer Faruk Setrek ise 1979 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığında göreve başladıktan sonra Kayseri ve Merzifon'da görev yapmış. 30 Ağustos 1990 yılında YAŞ kararıyla o da diğer arkadaşları gibi 'disiplinsizlik' gerekçesiyle ordudan atılmış. İlişikleri kesilmeden önce rahatlıkla girip çıktıkları yerlere bir suçluymuş gibi alınmamalarını üzüntüsünü hep yaşadığını dile getiren Setrek, haklarının verilmesinin bir afmış gibi gösterilmesine karşı çıktıklarını İfade ederek, “Bu bir af değildir iade-i itibardır” dedi.
Yeni çıkan kanunla yaşamlarının değiştiğini vurgulayan Setrek, emeği olan herkese teşekkür etti. En verimli ve heyecanlı olduğu dönemde TSK'dan uzaklaştırılmasını asla kabullenemediğini aktaran Setrek, devlete yarım kalan hizmet borcunu yeni atandığı Adana Defterdarlığında tamamlayacağını kaydetti. Yasada olmasına rağmen uygulamada henüz hayata geçmeyen haklarının iadesini isteyen Setrek, “Geriye dönük maaşlarımız, OYAK primleri ve emeklilik konusundaki belirsizlik giderilmeli. TSK'dan ayrıldıktan sonra sıkıntılı günler geçiren arkadaşlar emekli sandığındaki parasını çekmek zorunda kaldılar. Yasadan sonra emekli olmak istediklerinde 50 bin liraya kadar borçları çıkarılıyor. Bu arkadaşlarımız için de düzenleme yapılmalı” diye konuştu.

EVET’LERİN KIYMETİNİ ŞİMDİ DAHA İYİ ANLIYORUM
Sicil notu 96 olan ve bir çok teşekkür belgesi bulunan Jandarma Astsubay Alaattin Yalçın da 1998 yılı YAŞ kararıyla ve aynı gerekçeyle uzaklaştırılmış TSK’dan. Adana Defterdarlığına tayini çıkan Yalçın, ‘araştırması’ sıfatıyla yapılan atamalarındaki görevlerini ne olacağının netleşmediğini aktardı. Atılmadan önce mesleğiyle ilgili büyük hayallerinin olduğunu ifade eden Yalçın, referandumdaki ‘evet’lerin kıymetini şimdi daha anladığını aktardı. Kendilerine verilen hakların gizli YAŞ mağdurlarına da verilmesini talep eden Yalçın, “TSK'da gizli yaş denilen, bakanlık ve jandarma komutanlığı onayıyla ve üçlü kararnameyle, yargı kararı olmadan orduna uzaklaştırılan yaklaşık 3 bin 500 kişi daha var. Onlara da hakları iade edilmeli” ifadesini kullandı.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER