ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2014 Pazartesi 15:23

O madenci dehşeti anlattı

O madenci dehşeti anlattı

Ermenek’te su baskını sonucu meydana gelen maden kazasından sağ olarak kurtulan işçilerden Yunus Dirican korku dolu o anları anlattı.


Mahsur kalan 18 işçi ile aralarında sadece 50 metre mesafe bulunduğunu söyleyen Dirican; “Çok kuvvetliydi su. Vagonları sürükleyerek arkamızdan geliyordu” dedi.

Ermenek’te meydana gelen maden kazasının yedinci gününde de mahsur kalan 18 işçiyi arama kurtarma çalışmalarına aralıksız devam ediliyor. Dört koldan devam eden çalışmalara destek veren isimlerden biri de o madende yaşanan felaketten sadece 30 saniye ara ile sağ kurtulan maden işçisi Yunus Dirican oldu. Yerin metrelerce aşağısında sağ olarak kurtulması onu çalışmalardan alıkoyamadı ve göçük altındaki 18 arkadaşını kurtarmak için canı gönülden çalışmalara destek verdiğini söyledi.

Felaketin yaşandığı maden ocağında iki yıldır çalıştığını belirten Yunus Dirican göçük altına kalan 18 işçiden sadece 10 saniye ara ile kurtularak şanslı olduğunu söyledi. Öğlen vakti yaşanan faciadan kıl payı kurtulduğunu dile getiren Dirican, korku dolu o anları şu sözler ile anlattı: “Öğlen yemek vaktinde oturduğumuzda önce bir toz dusan geldi ondan sonra bir gaz kokusu geldi. Arkadaşların yanına gittik bir şey oldu diye ama değişik sesler gelmeye başladı.10’dan sonra arkadaşlardan ‘kaçın’ diye bir ses duyduk. Mecburen kaçmaya başladı. Biz 6 kişiydik. Öbür tarafta 10’dan fazla işçi vardı. Aramızda 50 metre ya vardı ya da yoktu. 300 metre ilerledikten sonra su gelmeye başladı arkamızdan. Çok kuvvetliydi su. Vagonları sürükleyerek geliyordu su . İçeride bir anda felaket oldu bir anda 30 saniye ya sürdü ya sürmedi. Biz önce koşarak haber vermek amacıyla çıktık arkamızdan da gaz geliyordu. Hatta birkaç arkadaşımız gazdan zehirlendi. Gaz bizi de geçti. Belki 10 saniye daha içerde olsaydım belki ben de kurtulamazdım. “

“MADENE TEKRAR İNECEĞİM”

Maden işçisi olarak tekrar yaşamını idame ettireceğini aktaran Dirican; “ Bize su olduğunu söylemediler. Arada eğitimlerden veriliyordu. İçeride yaşanacak olumsuz durumlara karşı gaz maskesini nasıl kullanacağımıza dair. Ben iki yıldır orada çalışıyorum. Mecburen tekrar madene ineceğim. Çalışmazsam ne yapacağım” diye konuştu.

“BİLMEYENLERİ MADENE SOKUYORLAR”

Maden ocağında farklı meslek gruplarında kişilerin işçi olarak çalıştığına yönelik iddialara karşın da değerlendirmede bulunan Dirican; “Aşçı vardı. Aşçıysa aşçılığını yapacaktı. 40 yaşından sonra maden ocağına girersen böyle olur işte. Bilmeyen insanları sokuyorlar oraya kaza geliyor“ ifadelerini kullandı.

KURTULMA ÇALIŞMALARINA DA KATILDI

Göçük altındaki işçilerin kurtarılma çalışmalarına da katıldığını anlatan Dirican psikolojik olarak kendini iyi hissetmediğini söyledi. Dirican şunları söyledi: “Birilerini kurtarma fırsatımız olmadı hiç. İsterdim arkadaşlarımı kurtarmayı. Kaçın diye söylediklerinde bile nereye kaçacağımız bilmiyorduk. Felaket aslında geliyorum diyordu.”





KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER