Antalya'da il içi hayvan sevkiyatları bundan böyle muhtarlık veya belediyeden alınan onayla yapılacak. Hayvan yetiştiricileri ve bakıcıları, yeni çıkan yasa gereği il içinde canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakillerini bulundukları bölgelerdeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık temsilciliklerinden alacakları rapor ile yapmayacak. Büyükbaş hayvanlar pasaportla, küçükbaşlar ise nakil belgeleri ile taşınacak. Nakil işlemleri için muhtarlık ve belediyelere onaylattıkları belge yeterli olacak. İl dışı nakillerde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı şube müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekiyor. Hayvan yetiştiricileri ise diğer taraftan yeni doğan hayvanların bir hafta içerisinde mutlaka ilçe tarıma bildirmesi gerekiyor. Hayvan alıp satanlar da bir ay içerisinde evraklarıyla ilgili kuruma bildirmek durumunda. Aksi durumda cezai müeyyide uygulanacağı bildirildi.
Eskiden bu işlemler için kendilerine müracaat edildiğini anımsatan Finike Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remzi Arslan, "Yeni çıkan yasa gereği artık il içi nakillerde muhtarlık ve belediyelerden onay alınacak. İl dışında ise vatandaşın bize gelmesi gerekiyor." dedi.
Finike Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hayvan ve hayvansal ürünleri nakilleriyle ilgili çıkan yeni yasayla alakalı olarak muhtarları bilgilendirdi. Belde ve köy muhtarlarıyla bir araya gelen yetkililer, sektörle ilgili yeni gelişmeleri muhtarlara bildirdi. 14 Mayısta yayınlanan genelgeye göre vatandaşın muhtarlıklardan aldığı nakil belgesi veya pasaportla vardıkları yerdeki Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini belirten veteriner Ertaç Lekealmaz, ”Hayvanların kaçak durumuna düşmemesi için mutlaka nakil belgesi ve pasaportla müdürlüklere mutlaka müracaat etsin." diye konuştu.
Sektörle alakalı gelişmeleri muhtarlarla paylaşan Lekealmaz, şöyle devam etti: "2014 yılı başından itibaren hayvanların refahı bakımından il müdürlükleri tarafından eğitimler verilecek. Hayvan bakıcıları, yetiştiricileri bu belgeyi almak zorunda. Balık, koyun keçi ve sığır gibi hayvan taşıyanlar kamyon ve kamyonet sahipleri de il müdürlüklerinden onay belgesi almak zorunda. Bununla ilgili eğitim çalışması olacak. Bütün muhtarlık ve belediye başkanlıklarına yazı yazdık. Belirlenen tarihte tekrar bir araya gelinecek ve bu belgeyi almak zorundayız. 2014 başından itibaren onay belgesi olmayan kamyonlar ve yetiştirici belgesi olmayan hayvan yetiştiricileri ile bakıcıları hiçbir şekilde hayvan sevkiyatı yapamayacaklar.”
CİHAN