ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Kasım 2014 Pazartesi 11:47

Madenci çocuğundan Idam Talebi

Madenci çocuğundan Idam Talebi

Ermenek’teki maden faciasında hayatını kaybeden Bahri Üzer’in oğlu Mustafa Üzer, sorumluların cezalandırılması için seslendiği yetkililerden; “Sorumlular idam edilsin” talebinde bulundu.


Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde 28 gün önce meydana gelen maden ocağındaki facianın acısı geride kalanların akıttığı gözyaşlarıyla dinmeye yetmiyor. Yürekleri yanık eşlerin, yetim kalan çocukların ve madencilerin mesai arkadaşları ve insanlık kara toprağa uğurladıkları cansız bedenler sonrasında sorumluların cezalandırılması için tek yürek olmaya devam ediyor.

“DENETLEMEDEN GİDERLERDİ”

Geçim derdi nedeniyle yerin metlerce altına inen madencilerin evlerindeki yas sorumlulara karşı duyulan öfkeyi beraberinde tutuyor. Gözyaşının öfkeye karıştığı ocaklardan biri de Üzer ailesinin evi oldu. Faciadan önce iki aydır madene gitmediği ve acı olayın yaşandığı gün mesaiye başladığı öğrenilen 43 yaşındaki dört çocuk babası Bahri Üzer’in eşi 39 yaşındaki Dursun Üzer; eşinin zaman zaman maden ocağının denetimine ilişkin kendisiyle sohbetler gerçekleştirdiğini ifade ederek; “Bizim ocağımız çok eski bir gün patlayacak, yıkılacak. Bizim ocağımız denetleyicisi iyi değil. ‘Geldiler mi denetlemeden giderler’ diye söylerdi. Ocağa denetlemeye gelecekler diye haber verirlermiş. Sonra ocağı denetlemeden giderlermiş diye söylerdi. Haberlerde geçiyor. Suyu tadarak denetleme yaparız diye söylüyorlardı. O su nasıl tadılırsa şimdi de içirsinler o adama. O dereden akan suyu şimdi de içirsinler. Tatmayla o ocağın suyunun ne olduğu belli olur mu? Benim dört çocuğum var dördünü de hangi birini nereye yerleştireyim. Hadi bugün yarın olur, oturursun. Ben bu çocukları nasıl eğiteceğim, ne yapacağım. Nasıl okula gidip gelecekler” diye konuştu.



“İDAM ETSİNLER”

Bahri Üzer’in 18 yaşındaki en büyük oğlu Mustafa Üzer de annesi gibi sorumluların cezalandırılmasını istedi. İstediklerinin faciadan sorumlu olan kişi ya da kişilerin hak ettikleri cezayı bulması olduğunu belirten Mustafa Üzer; şunları söyledi: “O adamları hapse atsınlar ben hiçbir şey istemiyorum. Bu adamlar cezasını çeksin bana 5 kuruş para da vermesinler, hiç yardım yapmasınlar. Yeter ki, çıkmasınlar dışarıya. 100 sene hapis cezası verecekler bir sene yatacak ikinci sene af çıkacak. Gerekirse idam etsinler. Devlet ‘arkanızdayız’ diyorsa bu adamların suçlarının cezasını çekmesini sağlasın. Bu 18 kişiyi kim götürdüyse onlar da çeksin cezasını onların götürmek gibi bir hakkı yok. Bu insanlara bir şey olsa haklarını ödeyebilir mi? ödeyemez. Bu adam da çeksin cezasını. Benim babamın bu şerefsizlere beş kuruş hakkı kalmayacak.”

“BABAM KREDİ BORCU YÜZÜNDEN MADENE İNDİ”

Babasının kredi borcu yüzünden madene gittiğini belirten Üzer, “Babamın tarlaları amcamın borcundan dolayı şu anda ipotekli. Babam da bu olaydan önce ihaleyle 3 bahçe aldı, sonra borcu çıktı. Bu maden olayından dolayı onun da günü geçmiş, ilgilenemedik. Banka müdürü de babanızın yatırdığı para hazineye kaldı diyor. Tarlalar ipotekten kurtulmuyor. Babam bu borcu ödemek için gitti madene” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER