ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Nisan 2024 Salı 09:27

Köpeklerin saldırısına uğrayan kurt tedavi altına alındı

Köpeklerin saldırısına uğrayan kurt tedavi altına alındı


KARS (CİHAN)- Kars’ın Arpaçay İlçesi Polat Köyü’nde köpekler tarafından boğulduktan sonra bitkin düşen kurt, Kafkas Üniversitesi Doğal Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirerek tedavi altına alındı.
    Köydeki bazı hayvanlara zarar verdiği için çok iyi tanınan 2,5 yaşındaki dişi kurt, köyün köpekleri tarafından iyice hırpalandıktan sonra bir evin kışlık ot yığınının içerisine sığındı. Ölmek üzere olduğunu gören bazı duyarlı köylüler kurdun durumunu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay’a haber verdi. Bunun üzerine hemen bu köye giden Doğanay, yaralı kurdu muhafaza altına alarak Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğal Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirdi.
    Kurdun rehabilitasyon merkezine getirilmesiyle birlikte alarma geçen Merkezin Müdürü Prof. Dr. Burhan Aba ve ekibi hemen kurdun tedavisine başladı. Bu arada Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, KAÜ bünyesinde kurulan Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi ve KuzeyDoğa Derneği arasında imzalanan üçlü bir protokol gereği kurdun durumu Kars ve Kuyucuk’u Dünyaya ve Türkiye’ye tanıtan KuzeyDoğa Derneği de haberdar edildi.

DÜNYACA ÜNLÜ KURT UZMANI KARS’TA
Burada derhal tedavi altına alınan kurdun haberini alan ve bu sıralarda Kars’ta olan Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Şekercioğlu ve Derneğin Bilim Koordinatörü Emrah Çoban da kurtla ilgilenmeye başladı. Daha önce bu üç kurum arasında imzalanan üçlü protokol gereği birlikte çalışan KuzeyDoğa’nın Kars ve çevresinde yaşayan kurtları incelemek için KuzeyDoğa Derneği’nin davetlisi olarak Kars’ta bulunan dünyaca ünlü kurt uzmanı Zagrep Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Hırvatistanlı Prof. Dr. Josep Kusak, Burhan Özba ve ekibi tedavi için katkıda bulundu.
Kurdun sağlık durumuyla ilgili olarak bilgi veren KAÜ Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Özba, "Köpekler tarafından boğularak yaralanmış ve oldukça bitkin düşmüş. Köylüler Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay’a bildirmiş. Doğanay da bu 2,5 yaşında ki dişi kurdu, Kars Kafkas Üniversitesi Doğal Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde getirdi. Biz de aramızda imzaladığımız üçlü prptokol gereği kurdu tedavi altına aldık. Kurdun radyolojik kontrolleri başta olmak üzere her türlü bakımı ve tedavisi yapıldı. Gerekli aşlarını yaptık. İç ve dış parazitlerden arındıracağız. Oldukça su kaybetmiş. Vücuduna su enjekte ederek su kaybını önledik. Çok şanslıyız ki vücudunun herhangi bir yerinde her hangi bir kırık ve önemli yaraları yok. Olanları da tedavi edeceğiz. Yalnız köpekleri tarafından boğulduğu için bir gözünün korneasında yırtık var. Pazartesi günü ise bir ameliyat yaparak gözünü kurtarmaya çalışacağız.” dedi.
Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Şekercioğlu ise “Hırvatistan’dan KuzeyDoğa Derneği’nin davetlisi olarak Kars ve çevresinde ki kurtları araştırıyor. KAÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkez, Müdürü Prof. Dr Burhan Özba ile birlikte kurdu incelediler ve tedavi altına aldılar.

CİHAN
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER