ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 17:58

Kızılay hücre alımına başladı

Kızılay hücre alımına başladı

Kızılay Antalya Kan Merkezi Müdürlüğü, kan alımının yanı sıra 19 ilçede kök hücre alımına da başladı.


 Bağışçı olmayı kabul edenlerdentoplamda 10-20 mililitre kan örneği alınıyor. Alınan numunelerin bulaşıcı hastalıklar açısından serolojik testleri Türk Kızılayı tarafından yapılır. Sonuçları negatif çıkan testler doku antijenlerinin belirlenebilmesi için Türk Kızılayı tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Doku Tiplendirme Laboratuvarına gönderiliyor. Doku tiplendirmesi yapılan bağışçı Ulusal Kemik İliği Bankası’na kaydedilir. Hasta bir kişi için yapılan ilk değerlendirmede istenen düzeyde uyumun olduğu (klinik uygunluk) bir bağışçı bulunursa Kızılay'ın bağışçı adayına ulaşılıyor. Bağışçı onay verirse tekrar serolojik testleri ve kan sayımı yapılıyor.

Antalya Kızılay Kan Merkezi doktoru Gülden Beşir, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay'ın kök hücre nakli tedavisi bekleyen hastalar için bir çalışma başlattığını, ülkede, hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için kurulan TÜRKÖK bünyesindeki Kemik İliği Bankasına için kök hücre alımı yaptıklarını söyledi.

Vericinin, bağıştan yaklaşık bir hafta önce toplanan bir ünite kanı daha sonra kendisine geri verilmek üzere Kan Bankası’nda saklamaya alındığının altını çizen Beşir, daha sonra gerekli sağlık kontrolleri, genel veya lokal anestezi alıp alamayacağına ilişkin tetkikler yapılıp, hastane yatışı gerçekleştirildiğini kaydetti. Beşir, "Kızılay'ın Sağlık Bakanlığı ile yaptığı protokolle ülke genelinde 12 noktada kök hücre alımı yapılıyor. Kök hücre alım yerlerinden biri de Antalya Kızılay Kan Merkezi. Antalya'nın 19 ilçesinde kurduğumuz gezici kan aracımızla kan hücresi alımı yapıyoruz. Kök hücre alımı en fazla lösemi hastalarının tedavisi için hayati öneme sahip. Kök hücre, mitoz bölünmeyle özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşabilen ve daha fazla kök hücre üretmek için kendini yenileme yeteneğine sahip olan, bütün çok hücreli canlıların doku ve organlarını oluşturan ana hücre türleridir. Yetişkinlerdeki kök ve öncül (progenitör) hücreler vücudun onarımında görev alıp, erişkin dokuları yenileyebilme yetisine sahiplerdir. " diye konuştu.

Beşir, 18-50 yaş arasında sağlıklı olan her bireyin kök hücresi verebileceğini söyledi. Antalya'da sıklıkla organ nakli ameliyatı için günlük 300 ünite kana ihtiyacın olduğunun altını çizen Beşir, kan vermede Antalya'nın en başarılı ilçesinin Manavgat olduğunu kaydetti.

Beşir, Antalya'nın 2013 yılı kan bağışı hedefinin 52 bin, bu seneki hedefinin 56 bin olduğunu sözlerine ekledi.











KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER