ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Nisan 2014 Çarşamba 16:44

Kayseri’de 23 Nisan coşkusu

Kayseride 23 Nisan coşkusu


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 94. yıl dönümü, Kayseri’de düzenlenen törenlerle kutlandı. İlk tören, Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Burada, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, öğretmen ve öğrenciler saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudu.

23 Nisan kutlamaları Keykubat İlkokulu’ndaki programla devam etti. Buradaki programa Vali Orhan Düzgün, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nakif Özdemir, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Cevdet Erkan, Vali Yardımcıları Yasemin Özata Çetinkaya, Mehmet Emin Avcı ve Ali Candan, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Halil Uysal, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, öğretmenler ve veliler ile öğrenciler katıldı.

Vali Düzgün, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun” diyerek başladığı konuşmasında, 23 Nisan’ın bayram olmasını sağlayan zorlu süreci hatırlattı ve o döneme ilişkin bilgiler verdi. 23 Nisan 1920 tarihinin çok önemli bir yeri olduğuna işaret eden Vali Düzgün, şöyle devam etti: “Giderek zayıflayan milletimiz birçok dış devletin saldırı ve baskısıyla milli bütünlüğünü koruma konusunda çok zor durumlara düşmüştü. Büyük Atatürk ve arkadaşları Anadolu’yu korumak, birlik ve beraberlik içerisinde düşmana karşı organize olmak amacıyla 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını gerçekleştirdiler. TBMM kurulurken Ankara’da meclise uygun bir bina arayışına girildi. İttihat ve Terakki binası olarak kullanılan, ancak birçok eksiği bulunan birinci meclis binası vatandaşlarımızın destekleriyle tamamlandı. Milletvekillerinin kullanacağı sıralar Ziraat Mektebi'nden getirildi. Meclis kürsüsü bir marangoz tarafından yapılarak TBMM'ye hediye edildi. Bu meclis eliyle Kurtuluş Savaşı yürütülerek Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yol açıldı ve 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi.”

Konuşmasında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’a da değinen ve İstiklal Marşı’nın yazımına giden süreci anlatan Vali Düzgün, “Bu millet için İstiklal Marşı’nı yazan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy da Milli Marşımızın yazılması için konulan ödülü reddederek Yüce Milletimiz için İstiklal Marşı’nı yazdı. Mehmet Akif’in yaptığı fedakârlığı anlamak için şunu ifade etmek istiyorum. Kendisi Ulus bölgesinde kiralık bir evde, zor ve soğuk şartlar altında oturmaktayken, İstiklal Marşı için konulan ödül 2 ev satın alabilecek durumda iken bunu reddederek açılan yarışmaya katılmadı. Daha sonra kendisine makul bir şekilde durum izah edilerek Milli Marş yazılması yönünde telkinlerde bulunulunca, ödülün kendisine verilmemesi şartı sunarak İstiklal Marşı yazmayı kabul etti. Bunları niye anlattım. Çünkü hem meclisin kuruluşu hem de İstiklal Marşı’nın yazıldığı o dönemlerde şartların ne kadar zor olduğunu ifade etmesi bakımından anlam taşıyan önemli iki örnektir. Büyük fedakârlıklarla büyük kahramanlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğe aynı umutlarla bakabilmesi için tarihimizdeki bu gizli kahramanlıkları hatırlayarak, örnek alarak geleceğe çok daha iyi hazırlanmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Öğrenci velilerine yönelik düzenlenen Kitap Okuma Yarışması’nda dereceye giren velilere ödülünü veren Vali Düzgün, programın sonunda öğrenci ve öğretmenleri hazırladıkları güzel programdan dolayı tebrik etti. Vali Düzgün, kendisine ilgi gösteren öğrencilerle yakından ilgilendi, öğrencilerin isteğini kırmayarak bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER