ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2014 Pazartesi 19:29

Kaliteli üzüm nasıl anlaşılır?

Kaliteli üzüm nasıl anlaşılır?

MANİSA Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nuri Sorman, üzümde fiyatın 'kaliteli' ve 'kalitelisiz' standartlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtip, satışının da mutlaka Ticaret Borsaları'nda yapılması gerektiğini savundu.


MANİSA Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nuri Sorman, üzümde fiyatın 'kaliteli' ve 'kalitelisiz' standartlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtip, satışının da mutlaka Ticaret Borsaları'nda yapılması gerektiğini savundu.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, hem Türkiye'de hem de Manisa'da üzümde istenilen verim elde edilemediğini söyledi. Bu yıl hava şartlarının olumsuzluğu sebebiyle özellikle Manisa genelinde üzümde istenilen kalitenin yakalanamadığını belirten Sorman, üzüm üreticisini etkileyen en önemli etkenlerden birinin de satışa sunulan mahsülde kaliteli veya kalitesiz standartlarının belirlenemeyişi olduğuna dikkati çekti.
Sorman, "Üzümde kaliteli ve kalitesiz olmak üzere bir fiyat farkı söz konusu değildir. Bu fiyat farkını olabilmesi için tüm alışverişlerin Ticaret Borsaları'nda olması gerekir. Borsanın veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu kalite ve standart esaslarına uyarak numaralandırma yapılmalıdır. Bu numaralandırmaya göre fiyat farklarının ortada olması gerekir. Ayrıca üreticilerin bu fiyatlara itiraz edebileceği komiser heyetlerinin oluşması ve komiser heyetlerinin faaliyet gösterip, kararı bu heyetlerin vermesi gerekiyor. Bu yıllarda alışverişlerin tamamı işletmelerde olduğu için, ihracatçılarımızın birbiriyle anlaşarak tek fiyat uygulaması üreticiyi mağdur ediyor. Bu uygulama Türk ekonomisini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bunu neticesinde üzüm ihracatı darbe yemektedir. Mutlaka alışverişler Ticaret Borsaları'nda yapılması gerekir" diye konuştu.

'ÜZÜMDE POLİTİKALAR HEP YETERSİZ KALDI'

Uygulanan politikaların yetersiz kalması sebebiyle, Türk üzümünün dünya marka haline gelemediğini ifade eden Sorman, "Markalaşmaya geçebilmemiz için bu ülkede stok müessesi ve müdahil kurumun olması gerekir. Kalite ve standartların belirlenmesi gerekir. Bunları yapamazsak yetiştirdiğimiz çekirdeksiz kuru üzümün dünya piyasalarında devamlılığını sağlamak mümkün değildir. Geçen sene fiyatlar yüksekti. Geçen yıl bazı ihracatçıların İran üzümü alıp, bunu Türk üzümüne karıştırmaları sebebiyle fiyatta düşüklük yarattı. Türk üzümüne büyük darbe vurulmuştur. Bunun önleyecek kuruluşlar ticaret odaları ve borsalarıdır. Bunu yapmazlarsa hem üreteci hem de kendileri mağdur olacaktır. Bu geminin içinde hepimiz varız. Batarsa hepimiz gideriz" diye konuştu.
Sorman, üzümde yaşanan fiyat farklılıklarının ve üreticinin mağdur eden sorunların ortadan kaldırılması için Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin devamlı olarak ilgili bakanlıklar ve politikacılarla görüştüğünü ancak hala bir sonuç alınamadığını söyledi. Sorman, ayrıca bu yıl mağdur durumda olan üzüm üreticisini önümüzdeki sezonda üzüm yetiştirebilmesi için özellikle banka borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini ve yeni kredilerin sağlanması gerektiğini de kaydetti.

 

 






 

KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER