ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Ekim 2014 Perşembe 13:08

İstanbul susuzluk yaşar mı?

İstanbul susuzluk yaşar mı?

Veysel Eroğlu, “İstanbul’da su yeterli miktarda. İstanbul’da eskisinden daha da iyiyiz. Dolayısıyla her hangi bir risk yok” dedi.


İstanbul’un 1,5 milyon metre küp su biriktirme kapasitesi olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “İstanbul’da su yeterli miktarda. İstanbul’da eskisinden daha da iyiyiz. Dolayısıyla her hangi bir risk yok” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Üsküdar DSİ 14’üncü Bölge Müdürlüğü’nde 2013-2014 Su Yılı nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Eroğlu toplantıda Türkiye’deki barajların doluluk oranları ile ilgili bilgi verdi. Suyu iyi kullanabilmek için biriktirmek gerektiğini ifade eden Eroğlu, yapılan çalışmalarla depolama seviyesini artırdıklarını söyledi.

“SUYU İYİ KULLANMAK İÇİN BİRİKTİRMEK GEREKİYOR”

76 şehre içme suyu temin ettiklerini kaydeden Eroğlu, “Türkiye’de suyu sulama için, sanayi için yeteri kadar verebilmek için suyu biriktirmek gerek. Barajlarda, göletlerde biriktirmemiz lazım. Biriktirme kapasitesini çok arttırdık. Toplam 134 milyar metre küp söz konusuyken, bunu 294 barajda 164 milyar metre küpe çıkardık” dedi.

“BARAJLAR EN DÜŞÜK SEVİYEYİ EKİM VE KASIM’DA GÖRÜYOR”

Barajların doluluk oranlarının eylül, ekim ve kasım aylarında en düşük seviyeye ulaştığını kaydeden Bakan Eroğlu, “85 tane içme suyu barajı var. Bunların yüzde 37’si dolu. Su seviyesi daha da yağışlarla beraber Kasım ve Aralık ayında yükselmeye başlar. Mayıs’tan itibaren ise düşer. Özellikler Eylül, Ekim ve Kasım ayındaki doluluk oranı en düşüktür” şeklinde konuştu.

“BARAJLARIN YÜZDE 32’Sİ DOLU”

Türkiye’deki içme suyu maksatlı 85 adet barajın doluluk oranının yüzde 36,5, sulama maksatlı 214 barajın yüzde 31, enerji maksatlı 92 adet barajın yüzde 32,2 doluluk oranına sahip olduğunu belirten Eroğlu, “Toplamda 294 barajda şuanda 24 milyar metre küp suyumuz var. Barajların yüzde 32’si de dolu” diye konuştu.

“İSTANBUL’UN SU SIKINTISI YOK”

İstanbul’un biriktirme havzasının fazla olması nedeniyle su sıkıntısı yaşanmayacağını kaydeden Eroğlu, “İstanbul’da su yeterli miktarda. İstanbul’da eskisinden daha da iyiyiz. İstanbul’da biriktirme kapasitesi 800 milyon küp. Melen ile birlikte de yaklaşık 700 milyon geliyor. Toplam 1 buçuk milyon metre küp biriktirme havzası var. Dolayısıyla her hangi bir risk yok” dedi.

Ancak büyük bir depremde su sıkıntısı olabileceğini belirten Eroğlu, “Bununla ilgili alt yapıda tedbirlerimiz var. İSKİ’yle muhteşem bir sistem kurduk. Alt yapıdan dolayı da su konusunda bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyoruz” diye konuştu.

"RAPORLARI BEKLİYORUZ"

Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili soru üzerine konuşan Eroğlu, çok üzüntülü olduklarını belirterek, “Maden işleri dışında biz de tüm ekipleri, pompaları olayın ardından gönderdik. Tabii şu anda hem Maden İşleri, hem de DSİ’deki, jeoloji ekipleri inceleme için gittiler. Tabii o raporlar gelmeden çeşitli tahminler var ama Bakanlarımız oradalar. Bunlarla ilgili derin bir inceleme yapılır. Şimdiden konuşmak doğru olmaz. Uzmanlarımızın raporu geldikten sonra bir açıklama yapabiliriz. Ona göre bir değerlendirme yapabiliriz” dedi.
 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER