ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2014 Pazartesi 15:49

İskenderun Limanı lojistik hizmeti daha ucuz verecek

İskenderun Limanı lojistik hizmeti daha ucuz verecek

İskenderun Deniz Ticaret Odası üyeleri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek limanın hizmet standartları ve kapasitesi konusunda üyelere bilgi verdi.


İskenderun Limanı’nın tanıtımı amacıyla KMTSO’nda toplantı düzenlendi. İskenderun Deniz Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen toplantıda, ‘İskenderun Körfezi'nde faaliyette bulunan liman işletmelerinin rekabetçi hizmet standartları ve kapasiteleri’ tanıtıldı. Toplantının açılışında konuşan KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Gölcü, Kahramanmaraş'ın bir milyonu aşkın nüfusu, 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, 3.5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı ile ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Kahramanmaraşlı sanayicilerin, Türkiye’de iddialı olduğu sektörlerde gerçek bir başarı öyküsü yazdığını ifade eden Gölcü, "Kahramanmaraşlı sanayiciler, 870 sanayi tesisinde; Türkiye ipliğinin yüzde 35’ini, kumaşın yüzde 10’unu, metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ını, çimentonun yüzde 9’unu, kağıdın yüzde 20’sini üreterek ciddi bir dış ticaret hacmi ve katma değer oluşturmaktadır." dedi. İskenderun Limanı’nın da bölge için büyük önem taşıdığının altını çizen Gölcü, "Bölgemizde çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Yaptığımız yatırımlarda üretim maliyeti kadar lojistik maliyetleri de çok büyük önem arz ediyor. İskenderun Körfezi’nde yer alan liman işletmeleri de çok ciddi yatırımlar yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak ise Kahramanmaraş’ın, Anadolu’nun Kaplanları diye adlandırılan 3 -5 şehirden birisi olduğunu vurguladı. Üretim kadar lojistik masraflarının da önemli olduğunu dile getiren Kavsak, "Ürettiğimiz malı bir yerden bir yere sevk edip pazarlayarak para kazanıyoruz. Dolayasıyla üretim kadar lojistik masrafları da ürettiğiniz yerin çok önemli maliyetlerinin içine giriyor. Bizler de bu konuda sizlere yardımcı olmak üzere neden İskenderun limanları kullanılsın diye buralara kadar geldik." diye konuştu.

Lojistik olarak İskenderun Körfezi’nin Gaziantep ve Kahramanmaraş’a daha yakın olduğunu hatırlatan Kavsak, "Bu yakınlık sayesinde lojistik hizmeti daha ekonomik vereceğiz. Alışılmış bir rutin hat var, bu da Mersin Limanı. Evet Mersin bunca senedir sizlere çok servis verdi. O da ülkemizin bir limanı ama bizim hedefimiz Mersin Limanı’nın konteynerlerinden değil de işte buradaki sanayinin, üretiminin fazlalaştıkça Mersin Limanı’nın hizmet veremeyeceği rakamlara bizler daha ekonomik rakamlarla hizmet vermek istediğimizi söylemek için buradayız." dedi.

Konteyner bazında en az 150-200 dolar civarında nakliye tasarrufu sağlayacaklarına vurgu yapan Kavsak, "Bu da senede 1 milyon ton, 500 bin ton, 100 bin ton, 50 bin ton ne olursa olsun şöyle bir maliyetlerinize baktığınızda çok önemli bir rakama ulaşacaktır. Bizim de buraya gelişimizin en büyük sebeplerinden birisi size bu lojistiğin daha mantıklı, daha ekonomik nasıl olduğunu izah etmektir." diye konuştu.

İskenderun Limanı’nda bütün ekipmanların çağ ne gerektiriyorsa ona göre yenilendiğini belirten Kavsak, "Sizleri de tüm verdiğimiz hizmetleri görmeniz için İskenderun'a davet ediyoruz. Gelip bir görün, hakikaten Rotterdam’da ne varsa, Amber’de ne varsa İskenderun’da hepsi var." diye vurguladı.

Konuşmaların ardından, İskenderun Deniz Ticaret Odası’nı tanıtan bir sunum yapıldı. Daha sonra Assan Limanı İşletme Müdürü Faruk Irmak, Limak Pazarlama Müdürü Yaşar İnal, Denbirport Liman Müdürü Bülent Çelik, Ekmar Denizcilik Liman Müdürü Mustafa Akarca ve Toros Terminal Satış şefi Hüseyin Bayraklı limanı anlatan sunum yaptı.











KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER