ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Mart 2024 Cuma 16:15

"Balı buzdolabında saklamayın özelliğini kaybediyor"

Balı buzdolabında saklamayın özelliğini kaybediyor


SİVAS (CİHAN)- Türkiye’de gıda kullanım, muhafaza ve tüketim alanlarında bilinen birçok yanlışın olduğunu bunlardan birinin de şifa kaynağı bal ile ilgili olduğu belirtildi. Uzmanlar yapılan en büyük yanlışın balın buzdolabında soğuk alanlarda muhafaza edilmeye çalışılması olduğuna dikkat çekti. Buzdolabında donan bal, hem besin değerini kaybediyor hem de özelliğini. Normal oda ısısı ortamında saklanması gereken balın kış aylarında donması halinde ise ılık bir su kabının içerisine konularak çözdürülebileceği belirtiyor. Bu şekilde bal hem besin değerini kaybetmemiş oluyor hem de kısa bir sürede eski özelliğine kavuşuyor.
    Sivas’ın Zara ilçesinde Türkiye’nin en kaliteli ballarından birisi üretiliyor. Köse Dağları’nın eteklerindeki zengin bitki örtüsünden faydalanılarak üretilen balın özelliğini ve kalitesini koruyabilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var.
    Zara Bal Üreticileri Birliği Başkanı Necdet Dökmetaş, tüketicilerin süzme veya petek halindeki balı buzdolabına koyarak, balın özelliğini kaybetmesine neden olduklarını söyledi.
    Piyasada çok farklı markalarla bal bulunduğunu kaydeden Dökmetaş, tüketicilerin katkılı balla katkısız balı ayırt edebilmesi için kaşıkla veya kabından yukarıdan aşağıya dökmelerini istedi. Hakiki şekersiz balın kesik kesik değil bir bütün halinde ip gibi dökülmesi gerektiğini aktaran Dökmetaş, “Kesik kesik birbirinden kopuk bir şekilde dökülen bal mutlaka katkılıdır. Buna dikkat edilmesi gerekir. Çünkü balın birbirine tutunma özelliği vardır. Katkısız bal birbirine tutunur, katkılı bal birbirine tutunamaz ya da kesik kesik kütle seklinde akar." diye konuştu.
    Dökmetaş, toplumda bilinenin aksine hakiki balın donduğunu vurgulayarak, "İnsanlar ‘Hakiki bal aldım ama dondu, şekerledi' der. Hakiki bal donar ama şekerlemez. Donduktan sonra krem seklini alır. Biz buna krem bal da deriz. Ancak ağza alındığında sertlik ve şekerlemiş çıtır çıtır değil de pıhtılaşmış şekildedir. Ağza alındığında tekrar erir eski halini alır. Donmuş bal kabıyla birlikte sıcak bir suyun içerisine konulursa o suyun ısısı balın çözülüp eski halini almasına yardımcı olur.” diye konuştu.
    Balın son yıllarda sağlık ve kozmetik alanlarında kullanımının arttığını kaydeden Dökmetaş, Zara balını da yurt dışında pazarlama girişimleri bulunduğunu dile getirdi.
CİHAN
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER