ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Kasım 2014 Pazartesi 10:02

Araştırmacı Yazardan Erdoğan’a destek

Araştırmacı Yazardan Erdoğana destek

Araştırmacı yazar Ali Haydar Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’nın Kolomb’dan önce Müslümanların keşfettiği yönündeki açıklamalarına destek verdi.


Babıali’de yetişmiş yazarlardan Aydın’da yaşayan 83 yaşındaki araştırmacı yazar Ali Haydar Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’nın Kolomb’dan önce Müslümanların keşfettiği yönündeki açıklamalarına destek verdi.

Bu konuda kendi elinde de belge sayılabilecek nitelikte yazının bulunduğunu belirten Araştırmacı Yazar Öztürk, 1957’de Babıali’de yayınladığı “Türk Ruhu’ adlı yayında bu konunun Prof. Dr. Muhammed Hamidullah tarafından işlendiğini söyledi.

1957 yılında yayın hayatına başlayan dergisinin yazar kadrosunun oldukça güçlü ve önemli yazarlardan oluştuğunu belirten Araştırmacı Yazar Ali Haydar Öztürk, derginin 5. Sayısında Araştırmalar başlığında yazan Prof. Dr. Muhammed Hamidullah’ın Amerika’nın Kolomb’dan önce Müslüman denizciler tarafından keşfedildiğini yazdığını belirtti. Yaklaşık 58 yıl önce yazılan bu yazıyı halen arşivlerde ve derginin o dönemki sayıları elinde bulunanların görebileceğini belirten Öztürk, “Amerika’nın Kolomb’dan önce keşfedildiğine dair önemli tarihi belgeler var. Meşhur Hamidullah’ın Türk Ruhu adlı dergide 1957 yılında yazısında bu konu işleniyor. Ben Hamidullah’ı Fransızca yayınlanmış bir eserin tercümesi sırasında önemli isimlerle birlikte görev almış ve o dönemde tanımıştım. Türk Ruhu Dergisinde yazardı ve derginin 5. Sayısında Amerika’nın Kolomb’dan önce keşfedildiğini yazan bir yazısı yayınlanmıştı. Bu yazı yaklaşık 58 yıl önce yayınlandı. Kolmb’dan önce İslam Denizcileri okyanusa açılırla ve çeşitli istikamette günlerce yol alırlar. Ve Kızılderili insanlar kendilerini karşılar ve Amerika aslında o zaman keşfedilir” diye konuştu.

“ENDÜLÜS TARİHİNİ BİLMEDEN KENDİ TARİHİMİZİ YAZAMAYIZ”

Konuşmasında Türk tarihinin yazılması konusunda eksikliklerin olduğunu belirten Araştırmacı yazar 83 yaşındaki Ali Haydar Öztürk, “Endülüs tarihini bilmeden bizler kendi tarihimizi yazamayız bunu iddia ediyorum. 9. asırdan 13. asrın sonuna kadar Endülüs İslam Devleti var. Burası yani Endülüs Dünyanın kültür merkeziydi. Tarihçiler ‘Şayet bir Endülüs olmasaydı Avrupalılar bir Rönesans yapamazdı” diyor” ifadelerine yer verdi.

İşte prof. Dr. Muhammed Hamidullah’ın 1957 yılında yayın hayatına başlayan Türk Ruhu adlı Dergi’nin 5. Sayısında “Amerika Kolomb’dan Önce keşfedilmişti” başlıklı iki sayfalık yazısından bazı kesitler.

“XV. Asır İspanya ve Portekizlilerin denizlerdeki büyük faaliyetleri Amerika’nın keşfi ile neticelendi. Bu seyahatlerin o memlekette evveliyatsız arka plansız bir hadise olmasına pek az ihtimal verilir”.

“Coğafyaya ait bazı Arapça metinler hala ihmal edilmekte olan bu arka planı inşa etmek için bize bazı unsurlar temin ediyorlar. Arzın yuvarlaklığına dair bilgiler; Coğrafyacıların şahı Abul Fida (1273-1332 M.) bir kürenin etrafında yapılacak seyahatlerin neticelerinden bahseder. Eseri bir asırdan evvel Fransız diline çevrildi. Abul Fida’nın hasapları Jules’in (seksen Günde Devri Alem) adlı latif romanında geliştirildi”

“Deniz kenarında bir obanın sefil manzaralı bir kulübesine götürdüler. Orada onların yanında az kıllı, düz saçlı, uzun boylu, derileri kırmızı insanlar geldi. Kadınları fevkalede güzel denecek bir güzellikte idiler. Bu kulübede onları üç gün hapsettiler. Dördüncü günü Arapça konuşan bir adam (Kralın tercümanı) onların kim olduklarını ne için geldiklerini ve hangi memleketten olduklarını sordu.”

“Adalarda Arapça konuşan Müslümanların varlığı bile kanarya adalarının hükümdarlarının Atlantiğin sonunu bulmak için yapılan teşebbüslerden bahsetmesi dikkate değer.”







KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER