ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Nisan 2024 Perşembe 20:18

Türkiye gece saldırı helikopterleri alıyor

Türkiye gece saldırı helikopterleri alıyor

Hükümet, Mi-28'lerin alımı ile ilgili ciddi olarak ilgileniyor.


Rusya silah ihraç firması Rosoboronexport yetkilisi Aleksander Miheyev Türkiye'nin Rus saldırı helikopterleri Mi-28'lerin alımı ile ilgili ciddi olarak ilgilendiğini açıkladı. Rusya'dan Mi-28 helikopteri satın almak için Moskova'ya gelen bir Türk heyetinin görüşmelerde bulunduğu belirtildi. Türkiye'nin Rusya'dan ondan fazla helikopter almak istediği kaydediliyor. Görüşmelerin başarılı geçmesi durumunda Türkiye rakamı 32'ye kadar çıkaracak.


Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre, Paris'te düzenlenen havacılık fuarında açıklamada bulunan Miheyev, "Türkiye Mi-28'lerle yakinen ilgileniyor. Görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.


Ria Novosti askeri uzmanı İlya Kramnik de analizinde Türkiye'nin Rusya'dan Mi-28 saldırı helikopterleri almak istediğini yazdı. Türkiye'den bir heyetin Rusya'da görüşmelerde bulunduğunu ifade eden uzman, "Türkiye 1970 ve 1980'lerde ABD'den 32 adet ikinci el AH-1P/S Cobra saldırı helikopteri aldı. Daha sonra bunları modernize etti. Ancak 1995'lerden bu yana Ankara bunları değiştirmek istiyor." bilgisini verdi.


Daha önce gerçekleşen ihalelerde Rusya'nın önerdiği Erdoğan ismi verilen Rus-İsrail ortak üretimi Ka-50-2 model helikopterlerin satışının gerçekleşemediğine değinen Kramnik, "Türkiye ABD'nin baskısı ve siyasi gerekçelerle Kamov model helikopterleri tercih etmedi. Diğer taraftan Rusya da vaktinde siparişlerin hazırlanması konusunu garanti verememişti. Ka-50 model helikopterler o dönemde seri üretime henüz geçememişti." tespitinde bulundu.


Mart 2007'de ihaleyi kazanan Anglo-İtalyan AgustaWestland firmasının modernize edilmiş Cobra'ları Türkiye'ye ancak 2015'de teslim etmeye başlayabileceğini kaydeden Rus uzman, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelede acil saldırı helikopterlerine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Kramnik şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye 2015'e kadar açığı kapatmak için saldırı helikopterlerine ihtiyacı var. Türkiye Ka-50 Erdoğan helikopterleri yerine, uzun süredir pilotlarının da eğitim aldığı Mi-28N model gece saldırı helikopterleri almak istiyor. Türkiye 12 ile 32 adet arasında değişen sayıda bir alış gerçekleştirebilir. Türkiye'de Mi-17 model helikopterler asker, polis ve sivil amaçlı olarak kullanılıyor."

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER