ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Nisan 2024 Cuma 17:29

Artık Türkiye'ye kaçıyorlar

Artık Türkiyeye kaçıyorlar

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik kriz Yunan vatandaşlarını Türkiye'ye itiyor.


Yunanistan ve Türkiye arasında son dönemde yaşanan gelişme, bir zamanlar savaşın eşiğine gelmiş iki ülke için son derece şaşırtıcı bir durumu gözler önüne seriyor.

Yunanistan’ın içine girmiş olduğu derin ekonomik kriz, bazı Yunanlıların daha iyi bir yaşam fırsatı elde edebilmek için başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye gelmeye zorluyor. Bu insanlardan bir tanesi, İstanbul’daki özel üniversitelerden birinde öğretim görevlisi olarak işe başlayan Eleni Varmazi.

Varmazi, “Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, İrlanda, Brüksel ve Kıbrıs Rum Kesimi gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere de başvurdum. Türkiye’de sahip olduğum iş ve öğrencilerimle çok mutluyum. Burada kurduğum düzen Londra veya Berlin’de hayat kurmaya çalışmaktan daha kolay. Hafta sonları ülkemi ziyaret edebiliyorum. Buraya benim dışımda başka Yunanlıların geldiğini ve iş bulduklarını biliyorum” dedi.

Varmazi gibi Türkiye’de hayat kuranlardan bir başkası, Bilkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Ionis Grigoriadis. Grigoriadis, sayıları artarak Türkiye’ye gelmeye başlayan Yunanlıların, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeldiğine işaret ettiğini söyledi.

ESKİ YILLAR GERİDE KALDI

Grigoriadis, “1990’larda savaşın eşiğine geldiğimiz günlerden çok uzağız. Yunanistan’dan öğrenciler Türkiye’ye dil öğrenmeye geliyor. Geçtiğimiz yıl Türk dizileri Yunanistan’da büyük ilgi gördü. Herkes, tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de sorunlar olduğunu biliyor. Ancak zamanla her şey daha dengeli bir yaklaşım altında gerçekleşiyor” yorumunda bulundu.

İstanbul’daki Yunan topluluğunun üst düzey isimlerinden olan Laki Vingas da, bir zamanlar çökme noktasına gelen topluluklarının şimdi bu tehlikeyi atlattığını belirtti. Vingas, “Bir zamanlar çocukları liseden mezun olur olmaz Yunan aileler göç ederdi. O yüzden 100 bin olan nüfusumuz üç bine kadar geriledi. Kimse Türkiye’de yaşayan Ortodoks Yunan olduğunu söylemezdi. İnsanlar kimliğini, dinini saklardı. Ancak bu durum artık değişti. 21’inci yüzyılı bir dönüm noktası olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

İstanbul’da kaç Yunan kökenli kişinin çalıştığını ortaya koyan resmi bir rakam yok. Ancak şu an az sayıda olan bu insanların hızla arttığı düşünülüyor. Analistler, Yunanistan’da yaşanan kriz döneminde Türkiye’nin güçlenen ekonomisinin zamanla daha fazla Yunanlıyı İstanbul’a çekeceğine inanıyor. (Voice of America)
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER