ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Mart 2024 Perşembe 20:14

2023'te Hürkuş uçacak

2023te Hürkuş uçacak

Türkiye uçak üretiminde artık "bende varım" diyor...


Atatürk "İstikbal göklerdedir" cümlesi Ulaştırma Bakanı'nın sözüyle daha da pekişti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni kurulan bir devletin tanınması neyse, bir uçak yapıp onu uluslararası semalarda uçurmanın aynı şey olduğunu belirterek, "Uçurmak belki de uçak yapmaktan daha çetin bir iştir. Şu anda biz onun adımını atıyoruz" dedi.

Hürkuş Uçak Serfitikasyonu imza töreni Ulaştırma Bakanlığı toplantı salonunda yapıldı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendi uçağını yapma macerasının yeni bir girişim olmadığını söyledi. Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan ve 1930'lu yılları sonunda doruğa erişen bu projenin o dönemde yaşanan bazı talihsizlikler nedeniyle kesintiye uğradığını hatırlatan Yıldırım, o tarihlerde Türkiye'nin havac ılıkta henüz emekleyen birçok ülkenin önüne geçmişken bu hızını devam ettiremediğini ifade etti. Yıldırım, şimdi ise "zararın neresinden dönersek kardır" hesabı yaparak, geçmişin kayıp yıllarını telafi edecek bir projeyi başlattıklarını açıkladı.

Türkiye'nin 2023 için bütün parçaları, şekli ve modeliyle, "Türk Malı" denecek özgün bir uçak yapma hedefi olduğuna işaret eden Yıldırım, "U çak yapmak o kadar zor bir iş değil. Uçağı yapabilirsiniz. Nitekim Vecihi Hürkuş da uç ağı yaptı, ama uçağı uçurmak... Yeni kurulan bir devletin tanınması neyse, bir uçak yapıp uluslararası semalarda uçurmak aynı şey. Bu belki de uçak yapmaktan daha çetin bir iştir. Şu anda biz onun adımını atıyoruz" diye konuştu. Y ıldırım, şöyle devam etti:

"Hürkuş adı verilen, Vecihi Hürkuş anısına Türk sivil havacılığının kendi özgün uçağını geliştirmeye yönelik ilk adımı olacak bu eğitim uçağının sertifikalandırılması, test edilmesi ve onayının verilmesi konusunu, Türk Sivil Havacılığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı birlikte yapacak.

Türk Sivil Havacılığı, dahil olduğu EASA sistemi içerisinde bu yetkiye sahip. Bu noktada EASA'dan alınan desteğe devam edilecek. Ancak asıl önemlisi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TAİ marifetiyle de teknik imkan ve kabiliyetleriyle eksik uzman ihtiyacını buradan karşılayacak ve böylece kendi özgün uçağı mızın yapımına ve bunun belgelendirilmesine yönelik çok önemli bir projeyi başlatmış oluyoruz. Ülkemize, milletimize ve sivil havacılık sektörümüze hayırlı olsun diyorum."

-Milli Savunma Bakanı Yılmaz-

Milli Savunma Bakanı Yılmaz da havacılıkla ilgili Türkiye'nin "İstikbal Göklerdedir" ve "Kendi uçağını kendin yap" sloganlarını çok önemsediğini belirtti. Türkiye'nin gelmiş olduğu aşamayı göstermesi açısından bu sözleşmenin önemine işaret eden Yılmaz, "Uçak üretiyorsun ki bunun sertifikalandırılması ortaya çıkıyor. Demek ki uçak üretmeye başlamışız. Bunun sertifikasyonu, yani uluslararası uçabilir niteliklere sahip olduğunu gösterebilir şekilde belgelenmesi lazım" dedi.

Bu belgelendirmeyi de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapaca ğını hatırlatan Yılmaz, Türkiye'nin bugününün dününden daha iyi olduğunu, yarınının da bugünden daha iyi olacağını inandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından Sivil Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka kurumlar arasındaki iş birliğini sağlayacak protokole imza attı.

-"Türkiye için artık sıradan bir iş"-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım gazetecilerin, "İsrail ile Hamas arasındaki takas anlaşması çerçevesinde serbest bırakılacak Filistinlilerden bir bölümünün, Türkiye'ye geleceğine ilişkin yorumlar yapıldığını" hatırlatmaları ü zerine, gidecek bir uçak bilgisine sahip olmadığını söyledi. Ancak darda olanlara yardım eli uzatmanın Türkiye için artık sıradan bir iş haline geldiğine işaret eden Yıldırım, "Nerede bir sıkıntı varsa Türkiye imdada yetişen ilk ü lkelerin başında geliyor. Böyle bir ihtiyaç hasıl olursa Filistin'e de gideriz, Fizan'a da gideriz"
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER