ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2024 Çarşamba 02:43

PKK, Ankara yolunda

 PKK, Ankara yolunda

Serbest kalan 34 PKK'lı grup Ankara'ya gitmek üzere DTP otobüsüne bindi.


Otobüsün üzerine çıkan grup, dışarıda kendilerine sevgi gösterisinde bulunan kalabalığa gül attı. Araçta DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de bulunuyor. DTP'li vekiller de araçlarıyla onları izleyecek.

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen ve savcılıkça ifadeleri alınan 34 terör örgütü PKK üyesinden 34'ü de serbest bırakıldı.

Hükümetin başlattığı demokratik açılım sürecine katkı sunmak amacıyla Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı ve Kandil'den Türkiye'ye gelerek Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim olan 34 PKK'lıdan 29'u ifadelerinin alınmasının ardından sabah serbest bırakılmıştı. 5 kişi ise tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedilmişti. Kuzey Irak’tan gelerek teslim olduktan sonra hakim karşısına çıkarılan 5 PKK’lı da serbest bırakıldı. Serbest bırakılanların "Etkin Pişmanlık Yasası"ndan yararlanmak için talepte bulunmadıkları öğrenildi.

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen ve savcılıkça ifadeleri alınan terör örgütü PKK üyesi 34 kişi de serbest bırakıldı.29 PKK'lının serbest bırakılması sonrasında 5 örgüt üyesiyle ilgili yazışmaların cevabının beklenmesi kararlaştırıldı.

Cevabi yazının gelmesinin ardından 5 kişi TCK'nın 314. maddesi uyarınca terör örgütüne üye olma suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.Bu kişilerden Hüseyin İpek, Nurettin Turgut ve Musa Tomak ve diğer iki kişi de serbest bırakıldı.

Serbest bırakılanların "Etkin Pişmanlık Yasası"ndan yararlanmak için talepte bulunmadıkları belirtildi. Sanıkların verdikleri fadelerin bu kapsamda değerlendirmeye yol açtığı öğrenildi.
Irak'ın kuzeyinden dün Habur Sınır Kapısı'na gelen 34 kişilik gruptakilerden 29'u serbest bırakılmıştı.
Böylelikle dağdan dönüş yapan örgüt üyelerinin hepsi serbest bırakılmış oldu.
Mahkemeye sevk edilen 5 PKK’lı Habur gümrük sahasında hazır bulunan nöbetçi hakimin karşısına çıkmış, Kandil grubundan gelen Hüseyin İpek, Vilayet Yakut, Elif Uludağ ile Mahmur grubundan gelen Musa Tomak ile Nurettin Turgut ise sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmişti.

'SADECE PASAPORT KANUNU'NA MUHALEFET'

Bu arada, Diyarbakır, Mardin, Van ve Şırnak barolarına kayıtlı 45 avukat, otobüsle Habur gümrük sahasına geldi.

Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, 34 kişiyi savunmak üzere geldiklerini belirterek, 'Bu kişilerin tutuklanmasını beklemiyoruz. Mahmurdakiler zaten güvenlik önlemlerinden kaynaklı gitmişlerdi. Bu kişilere ancak Pasaport Kanunu'na muhalefetten işlem yapılabilir' dedi.

4 SAVCI SORGULADI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan özel yetkili 4 savcı, teslim olan grubun ifadelerini almak üzere helikopterle Şırnak'ın Silopi ilçesine geldi.
Sorgu, özel yetkili 4 savcı tarafından, Habur Sınır Kapısı'nda oluşturulan bir merkezde yapıldı.
Grubun ifade verme işlemi sırasında, Diyarbakır, Mardin, Van ve Şırnak Barosu’na kayıtlı 45 avukat da katıldı.

İŞTE BU SORULAR SORULDU

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Türkiye'ye gelen 34 PKK'lının saat 22.00 sıralarında başlayan ifade alma işlemi sabaha karşı 02.00 sıralarında tamamlandı. 34 kişilik grubu sorgulayan savcılar, ortalama her kişi için 10 dakika zaman ayırdı. PKK'lılara savcıların, "Ne zaman örgüte katıldınız ? Ne zaman Türkiye'yi terkettiniz ? Neden terkettiniz. Kaç yıl kaldınız ? Neden geldiniz ?" gibi sorular yönelttiği öğrenildi. Pişmanlık yasasının ise sorgulama sırasında hiç bir şekilde gündeme gelmediği bildirildi.

İfade veren PKK'lıların ise "Önderimiz" diye hitap ettikleri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine yurda döndüklerini söyledikleri öğrenildi. Bazılarının ise Türkiye'deki demokratik açılıma destek için geldiklerini söyledikleri belirtildi.

Sorgulama sırasında Mahmur Kampı'ndan gelen 26 yaşındaki Mustafa Ayhan'ın Diyarbakır'da 2005 yılında katıldığı bir izinsiz gösteri nedeniyle hakkında, `Terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Bu soruşturma nedeniyle Ayhan'ın ifadesinin alınması için Habur Gümrük Kapası'ndaki özel yetkili Cumhuriyet Savcıları, Silopi Adilyesi'nden bir hakem talebinde bulundu. Talep üzerine saat 02.15 sıralarında bir hakim istendi.
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER